Sola – slipp diabetes

Publicerad:
Uppdaterad:

Medicin

Solens strålar har en del välgörande effekter – och nu kan solen även skydda mot diabetes. Kvinnor som solar löper en minskad risk att drabbas av ålderdiabetes, visar en ny svensk studie.

– Solning är en av de viktigaste skyddfaktorerna, säger docent Pelle Lindqvist till Vetenskapsradion.

Foto: thinkstock

Studien är gjord vid Karolinska Universitetsjukhuset i Huddinge och Skånes Universitetssjukhus i Lund. Forskarna följde 40 000 kvinnor i åldrarna 25 till 64 år under elva års tid och de som solade hade 30 procent mindre risk att få typ 2-diabetes jämfört med dem som undvek solen. 600 kvinnor varje år slipper alltså att få typ 2-diabetes på grund av att de har vad forskarna kallar aktiva solvanor.

D-vitamin en förklaring

– Tillsammans med viktnedgång och träning ser aktiva solvanor ut att vara den viktigaste preventiva åtgärden mot typ 2-diabetes, säger Pelle Lindqvist till Vetenskapsradion.

Aktiva solvanor är de som solar på sommaren, åker söderut på vintern eller solar solarium, enligt Pelle Lindqvist.

D-vitaminet som produceras i kroppen av solljuset kan vara en förklaring till varför solljuset skyddar dig mot diabetes.

Här i Sverige där soltimmarna är få, bör man enligt forskarna vara ute i solen när den är som starkast, men man ska absolut inte bränna sig.

Speciellt smala

Solen påverkar även bildandet av hormonet melatonin i kroppen, vilket i sin tur har en effekt på risken för åldersdiabetes, enligt Vetenskapsradion.

Särskilt smala kvinnor har nytta av solandet. De har 50 procent lägre risk, medan kraftigt överviktiga kvinnor som solar inte minskar risken att få åldersdiabetes. Forskarna tror det beror på att övervikten överskuggar effekterna av solljuset.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN