Gå ner för trappor – gå ner i vikt

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Bra för nybörjare

Du måste inte kämpa dig upp för trappor och branta backar för att få bra träning. Det räcker att gå ner så minskar du i vikt, får lägre blodsocker och slipper svettas menar forskare i Österrike.

Foto: thinkstock

Medicinprofessor Heinz Drexel lät 92 överviktiga testa backträning i den Österrikiska alpvärlden. Men istället för att låta testpersonerna gå uppför berget fick de ta linbanan upp och sedan gå ner tre gånger i veckan. Trots att promenaden inte tog mer än en kvart gav den oväntat bra effekt. De som aldrig tränat tidigare sänkte sina blodsockervärden rejält, fick bättre blodfetter och gick ner mer i vikt än en kontrollgrupp som inte var med på utflykterna.

– Folk som annars inte tränar, kan ha alla fördelar med att börja träna på det här sättet, säger Heniz Drexel till Vetenskapsradion.

Bra sätt att börja på

Finns det ingen linbana kan man lika gärna ta hissen upp i ett höghus eller en buss som tar dig upp på närmsta höjd påpekar han och ser det som ett bra träningsalternativ för hjärtsjuka, diabetiker och kraftigt överviktiga som har svårt att träna.

– Det är ett mycket lättare sätt att börja träna på, eftersom du svettas mindre och andas lättare, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN