Bota migränen – med botox

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan hjälpa 100 000 kroniskt sjuka

Botox är senaste vapnet mot svår migrän. Nervgiftet som länge använts inom skönhetsindustrin har nu blivit godkänt i USA. I bästa fall halveras antalet anfall.

Injektionerna ges i förebyggande syfte var tredje månad. Det ska minska antalet migränattacker hos patienter som inte blivit hjälpta av annan behandling.

– Det handlar om en undergrupp som lider av migrän mer än femton dagar i månaden, säger professor Carl Dahlöf på Migränkliniken i Göteborg.

I Sverige handlar det om uppåt 100 000 personer, cirka 10-15 procent av alla med migrän.

I första hand rekommenderas patienter med många migränattacker förebyggande medicin i form av betablockerare som Topimac eller Inderal. De brukar halvera antalet anfallsdagar. Men alla svarar inte på behandlingen. Hälften känner inte någon effekt alls och har fått klara sig med livsstilsråd som att stressa mindre, sova och äta ordentligt.

– Tyvärr finns det ett stort antal svårbehandlade patienter där inget tycks hjälpa. Det är den kategorin vi kan prova botox på, säger Carl Dahlöf som redan behandlat flera patienter.

Muskelavslappnande

Effekten motsvarar den man kan få av betablockerarna. Hälften får en halvering av sina migränanfall. Varför vet man inte.

– Botox är muskelavslappnande vilket säkert har betydelse, men jag tror även själva nålen kan ha betydelse. Akupunktur är ju en etablerad metod mot migrän, säger han.

Injektionerna sätts i pannan och käkmusklerna. Totalt 25-30 stick som ska sättas symmetriskt för att personen inte ska se konstig ut. Även om mängden botox är minimal kommer ansiktet hänga lite och då gäller det att båda ansiktshalvorna hänger lika mycket.

– Biverkningarna är få och beror till stor del på hur duktiga vi läkare är. Ibland läcker lite vätska ut intill sticket och sitter det nära ögat kan man få ett hängande ögonlock de tolv veckor effekten sitter i, förklarar Carl Dahlöf som anser den stora fördelen är att kroniska migräniker slipper äta medicin varje dag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN