Körsång gör dig hög

Blir ny behandling för långtidssjuka

Hög av körsång? Caroline af Ugglas, en av många svenskar som brinner för körsång - både som ledare och som deltagare.
Hög av körsång? Caroline af Ugglas, en av många svenskar som brinner för körsång - både som ledare och som deltagare.

Att sjunga i en kör kan vara rena hälsokuren: Kroppen syresätts, spänningarna släpper och stresshormonerna minskar.

Nu sätts körsång in i behandlingen av långtidssjuka.

Sångpedagog Siw Leijon håller i dirigentpinnen när långtidssjuka i Helsingborg erbjuds att prova på körsång. Det är en del av det försök med kultur på recept som regeringen tagit initiativet till.

Ger mätbara effekter

Hon tycker inte att det är konstigt att körsången ger mätbara biologiska effekter. Nyttig djupandning och avslappning är centrala inslag i all körsång. Hela kroppen påverkas, inte bara stämbanden.

– Jag brukar jämföra det med höjdhopp. Om du bara går fram till ribban kommer du inte över den. Du måste vara engagerad och ha ett driv i hela kroppen som hjälper dig upp, säger Siw Leijon.

”Man blir hög”

Försöket i Helsingborg applåderas av folkhälsovetaren Christina Grape. Hennes forskning har bland annat visat hur körsång påverkar halten av hormoner som oxytocin och testosteron hos körsångare och hon har länge propagerat för att läkare ska kunna skriva ut körsång på recept.

– Man får energi, man blir hög, man blir glad. Det är som att gå till en energistation och tanka och det har inga negativa biverkningar, säger Christina Grape.

TT

Publisert: