Så lindrar du smärtan med mindfulness

Var femte lider av kronisk värk och smärta och tar smärtstillande mediciner dagligen. Men med den nya mentala träningen mindfulness kan du lära dig att leva med smärtan och minska medicindosen.

– Vi kan påverka förhållningssättet till smärtan, säger läkaren Ola Schenström.

I dag lanserar Apoteket en ny nättjänst med praktiska övningar i mindfulness i samband med en ny kampanj om värk. Metoden mindfulness är en sorts medvetenhetsträning som går ut på att man ska ta vara på nuet och bli uppmärksam och medveten på vad som sker i tankar, känslor, kropp och i vår omgivning – precis när det sker.

Förebygga smärta

Detta nya trendiga begrepp nämns i många sammanhang – för att lindra stress, oro, ångest, värk och sömnproblem.

– Det handlar om att lära sig rikta uppmärksamheten rätt. Vad tänker och känner jag just nu? Med hjälp av meditation och medvetna val kan vi påverka hur vi reagerar på smärta, säger läkaren Ola Schenström, som har arbetat med metoden de senaste sju åren.

Hans förhoppning är att kunna minska medicinering och därmed biverkningar. Mindfulness kan även hjälpa oss att förebygga smärta. Forskning visar att stress, oro och ångest är faktorer som bidrar till ökad smärta – genom att till exempel lära sig att se vilka situationer som framkallar ett migränanfall kan man med rätt träning förebygga det.

Vara i smärtan

– När vi känner smärta vill vi instinktivt bara bli av med den, i stället kan vi lära oss att stanna upp och iaktta smärtan, säger Ola Schenström.

Enligt Ola Schenström kan metoden hjälpa kroniska smärtpatienter att hitta en lagom nivå och en distans till sin smärta. Genom ”att vara i smärtan” och observera hur den förändras kan man hitta ett sätt att förhålla sig till den utan att leva mitt i den.

– Man ska lära sig att sluta identifiera sig endast med smärtan, du är inte din smärta. Genom att observera smärtan kan även de med kronisk värk njuta av livet och koncentrera sig på andra saker. Men det krävs mycket träning.

Övningar framför datorn

Den nya webbtjänsten på apotekets sajt är uppdelad i åtta steg där man övar framför datorn för att lära sig öka sin koncentration och lära känna sin kropp. Man får en profilsida och kan även föra dagbok över sina framsteg.

– Med en webbtjänst kan mindfulness-metoden spridas över hela landet. Med de korta övningarna på tio minuter kan man lätt göra dem under en paus på jobbet, säger Ola Schenström.

Webbtjänsten hittar du på Apoteket.se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN