Yoga skyddar mot sjukdomar

Av: 

Emma Fagerberg

Kvinnohälsa

Att yoga är bra för kropp och själ är inget nytt.

Men det är till och med bättre än man tidigare trott: Yoga kan nämligen skydda mot vissa sjukdomar, slår ny forskning fast.

Kvinnor som praktiserat yoga regelbundet i minst två år har lägre inflammationsnivåer i kroppen än kvinnor som nyligen börjat med aktiviteten, visar en amerikansk studie.

Inflammation är kroppens försvar mot infektioner och viktigt när kroppen ska bekämpa dem. Men ständigt höga inflammationsnivåer har sammankopplats med sjukdomar som astma, hjärt-kärlsjukdomar och depression. I stressituationer ökar nivåerna, skriver Live Science.

Fick utföra stressuppgifter

Forskarna följde 50 kvinnor, lät dem utföra tre stressiga uppgifter och avsluta med ett yogapass.

När kvinnorna som regelbundet och länge hållit på med yoga utsattes för stress – som exempelvis att doppa fötterna i iskallt vatten – blev deras inflammatoriska respons mindre än kvinnornas som nyligen börjat.

Yoganoviserna hade 41 procent högre nivåer av ett protein som är en indikation på inflammation.

– Studien är den första som faktiskt antyder att yoga kan ha en del betydande fördelar för immunsystemet, säger forskaren Janice Kiecolt-Glaser till Live Science.

Fokus på djupandning

Hennes och kollegornas teorier till resultaten är bland annat att yoga fokuserar på djupandning, vilket kan dämpa kroppens reaktion på stress.

Dessutom ingår meditation i yoga, vilket hjälper människor att vara uppmärksamma hur de själva mår. Det kan göra att yogaexperterna är mer medvetna om sin stress och kan hantera kroppens respons bättre.

Slutligen är yoga också en form av träning – som är känt för att minska inflammation.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnohälsa