Vad du äter påverkar din sömn

Det är viktigt att äta rätt för att sova bra på natten

Hur du äter påverkar hur du sover.

Speciellt det vi äter på kvällen påverkar nattsömnen mycket.

Så här ska du äta om du vill sova bra i natt.

Nötter och torkad frukt = bra nattamat.
Nötter och torkad frukt = bra nattamat.

Mat påverkar oss på många sätt. Medan kaffe, ljust bröd och sötsaker piggar upp finns en rad livsmedel som gör oss trötta när nattmörkret lägger sig.

Viktigaste ingrediensen är tryptofan, en aminosyra som gör att kroppen kan dra nytta av dagsljuset. Det bildar lyckohormonet serotonin som behövs för att tillverka sömnhormonet melatonin.

Att äta mat fylld av tryptofan bör därför göra oss trötta, menar vissa läkare. Sök i listan så hittar du säkert något du kan stoppa i dig framåt kvällen.

* Ät inte stora portioner sent på kvällen

Sista stora måltiden bör intas senast fyra timmar innan du ska gå och lägga dig. Sista två timmarna bör du inte äta något alls. Kroppen ska kunna koncentrera sig på vila under natten och inte matsmältning, dessutom kan en stor måltid ge dig energi som gör att du inte kan somna.

* Ät inte före läggdags

Men även om du helst ska undvika att äta direkt för sängdags, så är det inte bra att gå och lägga sig hungrig. Om du behöver äta något sent på kvällen så ta en knäckebrödsmacka, en frukt eller lite nötter och en liten kopp grönt te eller varm mjölk.

* Drick inte alkohol

Även om man blir trött efter en stor middag med rödvin, så gör alkoholen att nattsömnen blir sämre.

* Undvik koffein

Tänk på att det inte bara är kaffe som innehåller koffein – även te och läsk. Om du vill ha något varmt på kvällen så drick örtte, grönt te, kamomillte eller varmt vatten med lite honung.

Här är maten som du ska undvika:

Mat med mycket mättat fett. Det vill säga undvik chips med dipp, bacon, feta nötter, såser med mera innan du ska sova.

Kebab, pizza, hamburgare och annan snabbmat. Om du absolut vill äta snabbmat sent på kvällen – försök välja en mild thailändsk grönsaksrätt eller möjligen kokt korv med mos.

Godis, bakverk och glass. Innehåller både mycket fett och mycket socker vilket kan göra det till en riktig bov.

Starkt kryddad mat. Om du vill äta indiskt eller thailändsk stark mat, eller är en sådan som gillar att salta och peppra ordentligt, så bör du äta minst fyra timmar innan sängdags.

Koffein. Tänk på att det inte är bara i kaffe som det finns koffein, det finns även i svart te, vissa läskedrycker och energidrycker.

Pasta

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN