Irritabel tarm – en av världens vanligaste magsjukdomar

HÄLSA

1 miljon svenskar kan vara drabbade – utan att veta om det

Lider du av problem med magen – men har svårt att få en diagnos?

Då kan du lida av en av världens vanligaste sjukdomstillstånd: Irritabel tarm.

Sjukdomen är ett mysterium för läkarna och det finns idag ingen säker behandlingsmetod.

En av våra vanligaste folksjukdomar är så kallad irritabel tarm. Ungefär tio till femton procent av befolkningen är drabbade, vilket innebär att ungefär en miljon svenskar lider av sjukdomen.

Men trots att runt en miljon människor är drabbade, så är det en relativt okänd sjukdom som det pratas väldigt lite om.

En av anledningarna till det kan vara att forskare och läkare faktiskt har väldigt lite kunskap om orsaker och behandling av sjukdomen.

– Irritabel tarm är trots sin vanlighet ett sjukdomstillstånd som vi vet mycket litet om, bekräftar professor Greger Lindberg som är överläkare vid Gastrocentrum Medicin vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Går inte att behandla

Även om irritabel tarm är en ofarlig sjukdom, så kan det vara nog så irriterande för den som drabbas.

Symptomen innefattar magsmärtor, diarré eller hård mage, ofta i samband med att man äter eller blir stressad, och de kan påverka hela livet för den drabbade. Anledningen till smärtorna och störningarna i magfunktionen är att tjocktarmen blivit extra känslig och inte fungerar som den ska.

Eftersom forskare och läkare vet så lite om sjukdomen, så finns det heller ingen självklar behandlingsmetod.

– Det saknas egentligen effektiv behandling mot irritabel tarm, men diagnosen gör det möjligt att med någorlunda säkerhet pröva behandlingar som visats kunna hjälpa vissa patienter. Det är till exempel hypnos eller probiotika eller behandlingar riktade mot enstaka symtom som exempelvis metoklopramid mot illamående, loperamid mot diarré, laxantia mot förstoppning, antikolinergika mot krampsmärtor och så vidare, säger Greger Lindberg.

Kvinnor drabbas oftare

Det finns inga vetenskapliga belägg för vilka som drabbas, förutom att sjukdomen är ungefär dubbelt så vanlig bland kvinnor som bland män.

Förr trodde man att irritabel tarm uppkom på grund av stress, men idag hävdar många forskare att orsaken snarare kan vara genetisk eller bero på att man är känslig för olika livsmedel.

– Orsaken till att man drabbas av irritabel tarm är i allt väsentligt okända. Tidigare uppfattades det som ett psykosomatiskt tillstånd men några hållbara evidens för att detta skulle vara orsak till sjukdomen har aldrig visats. Modern forskning pekar i stället på immunaktivering och möjligen infektion som mest sannolika orsaker, säger Greger Lindberg.

Fibrer – eller inte

Många gånger hjälper det att lägga om kosten för att besvären ska minska, men exakt hur är osäkert. Läkarna rekommenderar ofta att den drabbade själv ska känna av vad han eller hon tål och inte tål.

– Det är stora skillnader mellan olika personer som drabbas av irritabel tarm och i nuläget kan man inte ge bättre råd än att undvika sådant som förvärrar besvären, säger Greger Lindberg.

Som drabbad kan man lindra symtomen genom att förändra kosten på det sätt som passar dig själv – men ingenting är säkert. Att äta fibrer rekommenderas ofta, men medan det hjälper för vissa så kan det leda till katastrofala konsekvenser för andra.

– Det har ofta föreslagits att till exempel fiberrik kost skulle vara bra för patienter med irritabel tarm, men studier har visat att det är en minoritet som mår bra av sådan kost, medan drygt hälften faktiskt blir sämre av fiberrik kost. Hos den senare gruppen kan det löna sig att snarare utesluta fibrer ur kosten, berättar Greger Lindberg.

ARTIKELN HANDLAR OM