Publicerad:
Uppdaterad:

”Dagsömnighet är ett stort folkhälsoproblem”

Av: Cecilia Bäcklund

Publicerad:
Uppdaterad:

Sömnbrist påverkar kroppen som alkohol

För lite sömn, för få timmar på dygnet och för mycket att göra. Summan blir en förlamande sömnighet som kan slå till när som helst.

– Dagsömnighet är ett stort folkhälsoproblem, säger Jan-Erik Broman, chef för sömnutredningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Jan-Erik Broman chef för sömnutredningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: Henry Lundholm
Jan-Erik Broman chef för sömnutredningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Att man blir sömnig på dagen, när man egentligen ska vara som mest alert, är vanligt menar Jan-Erik Broman. Om man bortser från de personer som har en klinisk orsak till sin sömnighet, som till exempel en depression, finns många vars vardag är en ständig kamp för att orka hålla sig vakna. Långa möten på jobbet, föreläsningar, monotont arbete, tristess kan locka fram lusten att somna på stört.

Tiden räcker helt enkelt inte till och konsekvensen blir att sömnen får stryka på foten – vilket bara resulterar i att kroppen försöker ta igen vilan när den kan.

– När jag träffar personer med sådana här problem är den första frågan jag ställer "hur mycket sömn får du?", berättar han.

Jan-Erik Broman rekommenderar att prova att lägga till en timmes sömn per natt i en till två veckor för att se vad som händer, om man känner sig piggare eller mindre nedstämd.

– Kronisk långvarig sömnbrist är ett stort problem. Och om man inte bara ser till de egna fysiska biverkningarna som uppstår, så är ju olycksrisken alldeles enorm om man till exempel jobbar med en maskin eller kör bil samtidigt som man är jättesömnig.

Att vara jättetrött påverkar kroppen på samma sätt som alkohol, menar han.

– Det har gjorts tester på nattarbetare är man jämfört personens prestationsförmåga efter ett dygns vakenhet. Den visade sig vara likställd med 1,0 promille alkohol i blodet.

– De flesta undviker nog att sätta sig i en bil om de har druckit, men att köra när man är trött är det nog desto fler som gör.

Knep för att bemästra tröttheten ger han därför inget för.

– Att tipsa om hur man ska hålla sig vaken när man kör bil trött är som att tipsa om hur man ska göra när man kör bil efter en flaska vin. Man måste köra åt sidan. Det är livsfarligt att sitta och fortsätta!

Lösningen på det akuta problemet är vila – och koffein.

– Efter en halvtimmes sömn dämpas den akuta sömnigheten och sedan börjar kaffet att verka så man blir piggare. Vi har en naturlig dipp efter lunch, så då gäller det att ta en kopp och hålla sig från mörka mötesrum.

Publicerad:
Publicerad: