Läsare oense om läsk och godis

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Signaturen Leo: "Begär åldersgräns på köp av sötsaker"

Bör läskflaskorna och godispåsarna vara mindre?

Frågan delar Aftonbladets läsare.

I en omröstning på aftonbladet.se fick läsare säga vad de tycker om skolläkarnas förslag. Det blev lika många ja- som nej-röster.

51 procent av Aftonbladet läsare säger nej.

49 säger ja i en nätomröstning.

Många läsare som upprörts av förslaget och svarat nej på frågan har valt att argumentera i läsarkomentarerna. De flesta skriver att det barnen äter och dricker inte ska regleras av förbud från staten, utan endast vara föräldrarnas ansvar.

"Föräldrarnas ansvar"

En läsare som är emot förslaget har ett alternativ:

– Vart är vi på väg? Om de dricker så mycket hjälper inte det. Det köps ändå. Deras föräldrar får väl hålla koll på det i så fall. Jag som konsument ska kunna få köpa stora förpackningar om jag vill. Begär åldersgräns på köp av sötsaker, så är problemet ur världen, skriver signaturen Leo-76, 32 år.

Alienfood, 26 år, skriver: Förbud hit, förbud dit! Det är inte barnens fel att de är feta, det är föräldrarnas! Föräldrarna har hittat perfekta barnvakter i TV-apparater, TV-spel och datorer. Barnen får inte pengar att köpa dessa produkter ur tomma intet, och produkterna faller inte ur en molnfri himmel och landar i deras knä. Det är föräldrarnas ansvar, men vi skyller så gärna ifrån oss på industrierna för att göra det bekvämt. Att ha barn och uppfostra dem är inte alltid bekvämt. Ta ert ansvar istället.

– Enligt deras resonemang så borde det ju vara ännu bättre att förbjuda allt större än en 33cl burk? Eller varför inte en liten Tetrapacks-Mer? Nä, fel väg att gå tror jag. Storebror Staten måste inte lägga i sig allt hela tiden heller. Föräldrarna skall ta sitt ansvar och lära barnen goda matvanor, eller? skriver AuratuS, 39 år.

Publicerad: