Fler ska få billigare tandvård

HÄLSA

Utredare föreslår statlig subvention

Tandvården ska bli billigare för patienterna i framtiden. Regeringens utredare vill ha kraftigt subventionerad tandvård och ett fast pris hos tandläkaren för att undvika oväntade kostnader.

Förslaget, som presenterades på fredagen, innebär att staten går in och subventionerar tandvårdskostnader över 3 000 kronor för alla mellan 20 och 64 år med 50 procent. För kostnader över 25 000 kronor blir subventionen 85 procent.

Material ingår dock inte i subventionen, vilket kan innebära att den som har omfattande tandvårdsbehov ändå får dryga räkningar.

– Det klart att det kan bli, helt klart. Även med subventionen så blir det höga kostnader eftersom patienten alltid betalar en viss andel, men det blir en väsentlig reduktion jämfört med dagens system, säger utredaren Curt Malmborg.

Han har tidigare föreslagit att patienterna ska kunna genomgå en undersökning och få viss förebyggande vård var artonde månad till ett pris på 200 kronor.

Nej till tandblekning

Vad som ska ingå i högkostnadsskyddet återstår dock att avgöra. Till exempel är det inte troligt att kosmetisk tandvård, som blir allt vanligare, subventioneras av staten.

– Det är jätteviktigt att titta på och definiera vad som ska vara ersättningsberättigad tandvård. Där tycker vi att Socialstyrelsen har en viktig roll.

På sikt är dock det bästa om alla får möjlighet att teckna avtal om ett fast pris med sin tandläkare, baserat på det kommande tandvårdsbehovet. Redan i dag har de flesta landsting någon form av abonnemangstandvård för patienterna i folktandvården, men det är framför allt unga med små tandvårdsbehov som tecknar sådana avtal.

– Jag tror att det är realistiskt att skapa ett sådant system för alla. Men det förutsätter att vi kan ge skydd för dem med väldigt höga kostnader, säger Malmborg.

Gynnar redan friska?

Förslaget om högkostnadsskydd välkomnas av Privattandläkarna som tror att det kommer att få fler med dåliga tänder att gå till tandläkaren. Däremot tror Privattandläkarna inte på en utbyggd abonnemangstandvård. Det är ett system som gagnar dem med redan friska tänder på de sjukas bekostnad.

– Mycket återstår innan vi kan införa det i hela landet. Vi vill starta en dialog med privattandläkare, folktandvård, Konkurrensverket och andra för att se hur långt vi kan nå, svarar Curt Malmborg.

Förslag i valet

Utredningens förslag kommer att ligga till grund för det valmanifest som socialdemokraterna presenterar i början av augusti. Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson har ambitionen att skapa ett heltäckande tandvårdsstöd utan åldersgränser.

– Vår målsättning är att ingen ska behöva avstå från tandvård av ekonomiska skäl och då måste vi utforma reformen på ett sådant sätt att man har råd att genomföra de ingrepp som är nödvändiga i munnen. Jag tror att väldigt dyra metaller som guld och titan ska ligga utanför subventionssystemet, säger Ylva Johansson och undviker att svara på om annat material kan ingå i subventionen.

Fakta: Utredarens förslag om tandvården

Christina Lucas/TT