Han blev mystiskt sjuk över en natt

HÄLSA

Zackarias, 9, fick hallucinationer och ångest av vanliga halsbakterier

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Drabbades av Pandas Över en natt drabbades Zackarias Gerland, 9, av tvångshandlingar och tvångstankar. Han fick separationsångest och hallucinationer. Beteendet berodde på en autoimmun reaktion utlöst av vanliga halsbakterier, streptokocker. Tillståndet kallas Pandas. ”Det var den värsta mardröm jag varit med om”, säger mamma Gunilla Gerland. I dag är Zackarias symptomfri med antibiotika.

Hans mamma kände ­plötsligt inte igen honom.

Över en natt drabbades Zackarias, 9, av tvångssymptom, hallucinationer och ångest.

– Han hade fått en ­autoimmun reaktion av ­streptokocker, berättar Gunilla Gerland.

Allt gick snabbt. Det var under en semester på ­Kanarieöarna i mars som Zackarias plötsligt drabbades av tvångssyndrom. Mamma Gunilla Gerland beskriver sonens reaktion:

Han ville ta med sig alla stenarna från stranden, kunde inte slänga skräp och fick svår separationsångest.

Blev paranoid

Han fick hallucinationer och hörde röster.

En mansröst sa att han skulle dö.

Pilar visade vart han skulle gå. Han blev paranoid, fick koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, ont i muskler och ben, skrev sämre, gick konstigt, vinglade och kunde inte styra kroppen.

– Det var en sådan personlighetsförändring. Den värsta mardröm jag varit med om, säger Gunilla Gerland.

Gunilla – som själv utbildar om neuropsykiatriska funktionshinder – googlade och hittade ”pandas”, en okänd sjukdom som utlöses av streptokockinfektion.

Ett halsprov avslöjade att Zackarias mycket riktigt ­hade streptokocker, utan ­tidigare symptom.

”En stor förbättring”

En neurolog på Sachsska barnsjukhuset bekräftade att han drabbats av pandas. När Zackarias fick antibiotika började symptomen avta. Han fick även intravenös behandling med immunglobulin på sjukhuset.

– Det blev en jättestor förbättring redan efter ett dygn. Jag upplevde att Zackarias var tillbaka.

I maj var han symptomfri. Men ett försök att sluta med antibiotika misslyckades. Han fick ont i benen och började vingla. Hur länge han ska äta antibiotika är oklart.

Sju månader senare har Zackarias glömt det mesta av vad som hände och ­häpnar över allt tokigt som hans mamma nu berättar. I dag är han samma glada och pigga kille som förut, berättar Gunilla Gerland.

Forskning i USA

Hon har besökt tre forskningskonferenser om pandas i USA. Hon har även skapat en hemsida om sjukdomen och har kontakt med föräldrar till 20 drabbade barn.

Vanligt hos barn – smittar via direktkontakt

Pandas:

Sjukdomens namn är en förkortning av ”pediatric autoimmune neuropsychiatric disorder associated with streptococci”. Det vill säga prepubertalt debuterande tics eller Tourettes syndrom associerade med tvångssyndrom till följd av streptokockinfektion.

Streptokocker:

Bakterier som orsakar halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber. Sprids via droppsmitta och direktkontakt. Streptokockinfektioner är särskilt vanliga under förskole- och skol­tiden. Många kan vara smittbärare utan att ha symtom.

Titta på:

Se den skakande dokumentären om amerikanske pojken Sammy som drabbades av pandas.

Källa: Socialstyrelsen och www.vardguiden.se