"Jag ser ljust på framtiden"

HÄLSA

Kim Kärnfalk chattade med läsarna

Kim Kärnfalk säger: Hej alla!
Moderator säger: Då börjar vi, här kommer dagens första fråga!
Anonym säger: Hej. Jag läste precis om hur du kämpat med panikångest och jag tyckte det var så skönt att se att fler har det. Jag har också gått lite i KBT, men fick sluta för att hon fått ett annat jobb. Det jag undrar är om du har något råd att ge till en som är i liknande situation som du var förut?
Kim Kärnfalk säger: Mitt första råd är att söka hjälp. Panikångest behöver man inte råda bot på själv. Om man är "en duktig" person som ska klara allt själv kan man löpa risk att bli sjuk. Då är det också jättesvårt att våga be om hjälp. Be om hjälp, det går fortare och du riskerar inte att bli sjukare än du redan är.
amanda säger: Hej Kim, hur gammal var du när Friends började?
Kim Kärnfalk säger: Hej! Jag var 24 år.
Sara säger: Hej Kim, när insåg du att du var tvungen att ta det lugnt?
Kim Kärnfalk säger: Långt innan jag vågade stanna hjulet som snurrade, men alldeles för sent för att inte bli riktigt sjuk. 2002 var det nästan outhärdligt att arbeta.
Maria säger: Hej Kim! Tiden går fort. Minns Friends sista spelning på Rondo i Gbg som om det var igår. Åkte förbi Rondo i helgen som var och blev lite ledsen för jag insåg hur mycket jag saknar er och er musik. Undrar om du minns mig. Maria, sitter i rullstol och bor i Västerås. Kommer du att släppa nån soloskiva? Så undrar jag om du har nått tips om hur man ska kunna häva en panikångestattack. Har haft panikångest sen sommaren -04. Massa kramar Maria i Västerås
Kim Kärnfalk säger: Hej Maria! Jag kanske varit sjuk i panikångest, men jag har inte tappat minnet :-) Klart jag minns dig! I KBT får man lära sig tekniker för att häva attacker. Köp en meditationsskiva och träna avslappningsteknik och se om det hjälper. Att andas på ett visst sätt kan häva en attack.
Emma B säger: Hej Kim! Varför tror du att det är vanligare med panikångest nu? Jag hade knappt hört talas om det för några år sen..?
Kim Kärnfalk säger: Jag tror inte att det är vanligare nu än förr, bara att det finns ett namn för det och att man vågar prata om psykiska problem nu. Förr var det en skam.
Emil säger: Ska du satsa på sångkarriären något mer igen? Du var jättebra!
Kim Kärnfalk säger: Tack!! Ja, det ska jag göra. Jag skriver musik för fullt!
Pillan_68 säger: Är du miljömedveten? Vad gör du för miljön?? MVH Camilla
Kim Kärnfalk säger: Oj då, nu ska vi se: Jag har slutat köpa mineralvatten. Jag sopsorterar. Jag försöker att inte slösa på el och vatten. Lite medveten är jag nog.
Elsa säger: Hej Kim! Först måste jag säga att jag tycker du är en otroligt vacker och stark kvinna! Till vilken åldersgrupp riktas till bok till? Har du något råd till ungdomar som lider av panikångest? Kram!
Kim Kärnfalk säger: Hej och tack! Boken riktar sig till alla som har intresse för den. Ungdomar ska absolut prata med någon vuxen om sina problem och sedan tycker jag att det är den vuxnas ansvar att se till att barnet/ungdomen får den hjälp som den behöver. En minderårig ska inte behöva leta i vårddjungeln själv.
Martin säger: Hej Kim, vad ar dina planer nu nar du mår battre? Martin
Kim Kärnfalk säger: Jag ska skriva färdigt min bok och sedan vill jag ge ut en platta på svenska och turnera land och rike kring. Under tiden tänker jag göra folk glada i postkodlotteriet.
nike säger: Hej Kim! Kommer Friends att spela ihop igen?
Kim Kärnfalk säger: Hej! Jag har väldigt svårt att tro det.
ANETTE säger: DU HAR HAFT MYCKET MOTGÅNGAR REDAN, HUR PÅVERKAR DET DIN FRAMTIDSTRO?
Kim Kärnfalk säger: Jag ser väldigt ljust på framtiden.
kk säger: Hej, vad vill du säga till alla som blir kända "över en natt", så som idol-deltagarna, tror du det påverkar dem mer, den här kändishysterin som råder idag?
Kim Kärnfalk säger: Det krävs mycket psykologhjälp för att hantera framgång och när framgången försvinner. Men det tror man inte när man är mitt i det, den erfarenheten kommer surt efter.
Tommy Ö säger: Hej Kim. Har du några drömmar du vill uppnå?? Tommy
Kim Kärnfalk säger: Jag vill bli läkare eller psykolog. Och mamma.
druvan säger: Hej Kim. Vad var det som fick dig att börja må bättre? Vilka behandlingar m.m. Hur länge var du sjukskriven om du nu var det?
Kim Kärnfalk säger: Jag var hemma i ett år. Jag gick i KBT och åt zoloft under tre års tid. Vila, terapi och medicin.
Jane säger: Hur mycket saknar du tiden med "Friends" ?? Jag som var liten när ni var som bäst, diggade er enormt!
Kim Kärnfalk säger: Jag saknar ingenting med Friends, det är ett avslutat kapitel i mitt liv. Jag är väldigt glad och stolt över att varit med där och jag ångrar inte min Friends- tid, men jag saknar den inte.
Anonym säger: Hur vet man att det är panikångest och inget annat? Vad är symptomen...
Kim Kärnfalk säger: Svårt att andas, yrsel, illamående, dödsångest, bröstsmärtor m.m. Googla på panikångest så kommer du hitta sidor som förklarar bättre än vad jag gör ;-) En läkare får ställa diagnosen.
kk säger: Vad var det svåraste med att skriva boken?
Kim Kärnfalk säger: Det svåraste är att vara ärlig nog att lämna ut mindre bra sidor jag har.
NICKE säger: Vad är det roligaste du gjort ?
Kim Kärnfalk säger: Blivit bonusmamma till tre barn, vunnit schlagern och börjat jobba på postkodlotteriet.
Tommy Ö säger: Vad vill du säga till ungdomar som vill satsa på att bli något, utan att de ska behöva vara rädda för så kallat "Gå i väggen"?? Tommy!!
Kim Kärnfalk säger: De ska gå sin egen väg och lyssna till sin egen magkänsla och inte låta andra styra och ställa med dom hur som helst. Ha en vuxen i närheten som de litar på.
Marlene säger: Hej! Jag undrar hur du sökte och fick hjälp? Har du läst några böcker om självhjälp över din panikångest?
Kim Kärnfalk säger: Jag satt med en telefonkatalog och ringde olika på måfå tills jag hamnade hos någon jag kände lyssnade på mig. Henne tog jag. Böcker hjälpte inte mig, jag var så stressad så jag såg dubbelt.
Anonym säger: Hej! Jag har en granne som haft besvär med panikångest tidigare. Under ett par år har hon mått bra, men helt plötsligt slog ångesten till igen för några veckor sedan. Har du några tips på vad jag kan göra för att hjälpa?
Kim Kärnfalk säger: Det är svårt.. Var lyhörd, ta en promenad om hon vill det, förstå att det man bestämt för fem minuter sen kan ändras om hon känner att hon inte klarar av det. Lyssna när hon vill prata.
bra att du mår bra. säger: Vad har du för tips på vad man ska göra för att må bra i mörkret?
Kim Kärnfalk säger: Oj, det är nog väldigt individuellt. jag gillar att promenera och se på film, men det funkar kanske inte för någon annan. Motionera är bra.
Moderator säger: Nu är chatten snart slut för idag, här kommer sista frågan..
loppan säger: Hej Kim! Du är grym! Vad är dina intressen förutom sången? Vad är det bästa du vet?
Kim Kärnfalk säger: Tack! Jag älskar att laga mat och tror att jag är ganska duktig på det. Det jag gillar mest är att laga en riktig finmiddag till familjen och goda vänner och äta lääänge.Tack alla för alla fina frågor. Var rädda om er!!Kim
Moderator säger: Det var sista frågan för idag, stort tack till dig Kim, och tack till alla er som ställde frågor!

ARTIKELN HANDLAR OM