Så farligt är vanligt salt

Hälsa

Forskare: Vi måste halvera intaget

FYRA KILO PER åR Salt är livsnödvändigt – men får man i sig för mycket kan det bli en dödsfälla. Det hävdar forskare på Livsmedelsverket. ”Vi borde halvera saltkonsumtionen”, säger professor Åke Bruce till Aftonbladet.
FYRA KILO PER åR Salt är livsnödvändigt – men får man i sig för mycket kan det bli en dödsfälla. Det hävdar forskare på Livsmedelsverket. ”Vi borde halvera saltkonsumtionen”, säger professor Åke Bruce till Aftonbladet.

Vi äter för mycket salt, tycker Livsmedelsverket.

Därför ska saltet smygas bort ur maten under fem år.

– Vi borde halvera saltkonsumtionen för att minska risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar, säger professor Åke Bruce.

Åke Bruce.

Vi äter fyra kilo salt per person och år i snitt.

– Rekommendationer från WHO och forskare i Norden och USA pekar på att vi borde halvera nivån för att sänka blodtrycket och minska risken för stroke, säger Åke Bruce på Livsmedelsverket.

I ett försök att dra ner på saltet i bland annat färdigmat, bröd och charkuteriprodukter, har Livsmedelsverket inlett diskussioner med livsmedelsindustrin, handeln och Sveriges hotell och restauranger. Tanken är att minska saltinnehållet med 5 procent per halvår.

– Vi vinner ingenting på att halvera salthalten i våra livsmedel omedelbums, då skulle folk reagera. Det är bättre att fasa ut det stegvis, säger Åke Bruce, professor vid Livsmedelsverket.

”Får i oss för mycket”

Förebilden är Storbritannien, där man redan gjort en liknande reform.

– Natrium är livsnödvändigt, men vi får i oss alldeles för mycket, säger Åke Bruce.

Det finns forskning som talar för att det inte är farligt att äta mycket salt?

– Det har gjorts en stor mängd studier, och det är klart att en och annan av dem får ett avvikande resultat. Men det är den stora merparten av studierna som säger att hög saltkonsumtion inte är bra för hälsan, och merparten ska man lyssna på.

Du tror inte det här bara kommer att leda till att vi saltar maten mer på egen hand i stället?

– Nej. Men när livsmedelsindustrin, restauranger och andra har börjat följa våra rekommendationer är det viktigt att vi informerar folk om att man inte ska salta.

Se upp - här är några saltfällor:

Jaga inte upp er över saltlarmet

Kära nån.

Nu tycker Livsmedelsverket att vi ska jaga upp oss över saltmängden i maten.

Det tycker inte jag.

Karin Ahlborg.

Anders Munck, Annica Lundbäck

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa