"Nu är det roligt att köpa kläder"

HÄLSA

Samboparet Björn och Erika blev 51 kilo lättare på ett år

Foto: NU Promenader med hunden Isa och GI-metoden har gett Björn och Erika ett lättare liv. Nere i högra hörnet: Så såg Björn och Erika ut innan dieten.

Smalare, piggare och helt nya garderober.

Ett år med GI har gjort livet lättare för Erika Åström och Björn Tegström - närmare bestämt 18 kilo för Erika och 33 kilo för Björn.

Den 1 oktober var det precis ett år sedan Erika Åström började äta enligt GI-metoden. Det var inget impulsivt beslut - när hon väl hade bestämt sig för att gå ned i vikt gick hon metodiskt till väga, läste på och hörde sig för om olika dieter. Det som fick henne att välja GI var när företagssköterskan på hennes jobb sa att det var den enda metod han trodde fungerade i längden.

Gräddiga såser är okej

– Det handlade inte om några veckors bantning utan om en livsstilsförändring. Jag tror att det är den inställningen man måste ha, säger hon till Söndag.

Ganska snart efter det att Erika börjat, hakade hennes sambo Björn Tegström på. Han jobbar som bartender på en restaurang och är vegetarian så för honom fanns det fler utmaningar att ta sig förbi.

– Det första jag gjorde var att sluta äta på jobbet. I stället för fisk och kött, som Erika äter, väljer jag ägg, ost och bönor, säger han.

Annars tycker varken Björn eller Erika att det varit svårt följa "GI-reglerna". Pasta, ris och potatis är lätt att ersätta med grönsaker och mycket av sådant de tycker är gott är tillåtet att äta.

– Man får till exempel äta gräddiga såser och ost, säger Björn.

De går oftast och handlar tillsammans för när man är två är det lättare att stå emot frestelserna på affärernas hyllor.

I dag är Björn 33 kilo lättare än för ett år sen. Han väger 93 kilo och vill ner till 90, sen är han nöjd.

Erika tappade 18 kilo på fyra månader. Hon väger nu 97 kilo och där har hon stannat - för tillfället.

– Jag är nöjd med att kunna hålla vikten men vill gå ned ungefär 12 kilo till. Så nu tänker jag börja träna, tidigare har jag bara gått ut med hunden.

Mätt fram till lunch

Men vinsten är inte bara en lättare kropp utan lika mycket att de känner sig gladare och piggare. Tidigare brukade Erika äta två smörgåsar och ett glas mjölk till frukost och var dödligt hungrig vid halv tio på förmiddagen. I dag äter hon ett eller två ägg, lite grönsaker, någon typ av kött och en knäckebrödssmörgås med leverpastej.

– Jag är mätt hela förmiddagen och får nästan påminna mig själv om att äta lunch.

Så i dag är Erika och Björn lättare, piggare - och nyekiperade.

– Nu när jag kan ha vanliga storlekar har det blivit jätteroligt att köpa kläder. Jag har en helt ny garderob, säger Erika.