Barn allvarligt sjuka efter vaccinering – nu tas det misstänkta ämnet bort

Utredningen ännu inte klar om vad som kan ha orsakat sjukdomsfallen

Flera barn kan ha blivit allvarligt sjuka av förra årets influensavaccin.

I årets vaccin är det misstänkta ämnet borttaget.

– Än så länge är det en misstanke som vi inte har kunnat bevisa men inte heller stryka, säger Charlotta Bergqvist på Läkemedelsverket.

Tidigare i år briserade nyheten om att flera barn kan ha drabbats av narkolepsi efter att ha blivit vaccinerade mot influensan.

Det var en läkare i Malmö som rapporterade in sex fall av barn mellan tolv och 16 år som diagnostiserats med narkolepsi efter att ha fått vaccinet Pandemrix en eller två månader innan. Eftersom det är betydligt fler än normalt så inledde Läkemedelsverket en undersökning om det kunde finnas en koppling mellan vaccinet och sjukdomen.

Även Europeiska smittskyddsmyndigheten, Karolinska Institutet och flera andra europeiska länder inledde undersökningar kring kopplingen.

Inte lika bråttom i år

Det ämne i vaccinet som misstänks ligga bakom narkolepsin är ämnet skvalen, som oftast utvinns från hajleverolja men också finns i en mängd livsmedel och naturligt i människokroppen. Ämnet används i vaccin för att stimulera immunsystemet och öka kroppens respons på vaccinet.

Läkemedelsverkets utredning är ännu inte klar, men skvalen har ändå plockats bort ur årets vaccin. Dock inte på grund av misstankarna om att det orsakat narkolepsifallen.

– Förra året hade man en helt ny influensastam och ett helt nytt antigen som kroppen skulle svara mot. För att hinna ta fram vaccin och vaccinera innan en omfattande smittspridning är det viktigt att det går fort. Därför tog man fram ett vaccin med adjuvans, där skvalen är ett exempel, som gör att man svarar snabbare på vaccinet och som gör att det räcker med två doser. I år är det inte lika bråttom eftersom vi visste vilken typ av influensastam vi kunde vänta oss och därmed kunde börja tillverka vaccinet redan i våras säger Charlotta Bergqvist, klinisk utredare på Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

Huruvida skvalen verkligen orsakat narkolepsi hos barn som vaccinerades förra året är ännu inte fastslaget. Men på Läkemedelsverket utesluter man inte att det kan vara så.

– Än så länge är det en misstanke som vi inte har kunnat bevisa men inte heller stryka, säger Charlotta Bergqvist.

Publisert: