Magen är förstörd – Anna får ingen hjälp

”Jag vill bara slippa ha ont”

Annas bukmuskel är delad från naveln upp till bröstbenet. ”Alla kirurger jag har träffat anser att jag har ett kosmetiskt problem, de tror inte att jag har ont”, säger hon.


Namn: Anna Lissjanis.
Ålder: 35 år.
Familj: Maken Jonas och barnen Hugo, 8, Hampus, 6, och tvillingarna Junior och Jonna, snart 3.
Bor: Stockholm.
Yrke: Personlig tränare, hälsoexpert och skribent med en av Sveriges största träningsbloggar:
trendotraning.se.
Annas bukmuskel är delad från naveln upp till bröstbenet. ”Alla kirurger jag har träffat anser att jag har ett kosmetiskt problem, de tror inte att jag har ont”, säger hon. Namn: Anna Lissjanis. Ålder: 35 år. Familj: Maken Jonas och barnen Hugo, 8, Hampus, 6, och tvillingarna Junior och Jonna, snart 3. Bor: Stockholm. Yrke: Personlig tränare, hälsoexpert och skribent med en av Sveriges största träningsbloggar: trendotraning.se.

En vanlig förlossning och två med kejsarsnitt - sedan var Anna Lissjanis platta mage ett minne blott.

Bukmuskeln är delad och smärtan i rygg och mage konstant.

– Trots att det skulle hjälpa med operation vägrar läkarna ta mig på allvar, säger hon.

Anna Lissjanis är bloggare, personlig tränare och yogainstruktör. Att hålla sig i form har alltid varit självklart, roligt och enkelt för henne. Men sedan tvillingfödseln för tre år sedan fungerar inte kroppen som den ska.

– Min bukmuskel är separerad från naveln hela vägen upp till bröstbenet. På bredden mäter glappet fem centimeter. I princip är det bara ett tunt skikt som håller tarmarna på plats.

Smärta i både rygg och mage

Att bukmuskeln delar sig – så kallad diastas – är vanligt. Men separationen går oftast tillbaka av sig själv inom ett år efter förlossningen. Ibland kan träning behövas. Och i vissa fall måste musklerna sys ihop.

Anna Lissjanis har tränat, tränat och tränat. Trots det putar magen som om hon vore höggravid och smärtan i både rygg och mage gör det svårt att lyfta och bära tungt.

Men inom sjukvården tas hennes besvär inte på allvar.

– Jag har valsat runt i vården i två år men alla kirurger jag träffat anser att jag har ett kosmetiskt problem. De tror inte att jag har ont och menar därför att kostnaden för en operation inte ska ligga på landstinget.

Blir inte tagna på allvar

Anna vet att hon är långt ifrån ensam – genom sin träningsblogg har hon kommit i kontakt med ett stort antal kvinnor med liknande besvär. Ett fåtal har lyckats få igenom en operation, ofta beroende på vilket landsting de tillhör. Andra har tillslut valt att betala upp emot 75 000 kronor för att operera sig privat. Och en del fortsätter att lida.

– Jag förstår inte varför vi tjejer inte blir tagna på allvar. I mina ögon är det här en förlossningsskada. Jag kan inte använda mina magmuskler och jag får ont vid hastiga rörelser, vilket försvårar min livssituation, säger Anna som nu gett upp hoppet om att få hjälp av den offentliga vården.

– Jag kommer att låna pengar till en operation. För mig finns ingen annan utväg. Det handlar inte om att få en snygg, platt mage, det handlar om att slippa ha ont.

Musklernas naturliga läge (till vänster) och musklerna under diastas.
Musklernas naturliga läge (till vänster) och musklerna under diastas.

Fakta/Diastas

Diastas är en naturlig delning av bindvävstråket från bröstbenet via naveln till blygdbenet. De djupa magmusklerna töjs ut och blir långa och slappa. De yttre magmusklerna förflyttas åt sidorna i takt med att gravidmagen växer. Musklerna är fästa i ett brett band vid magens mitt (linea alba) och detta band kan dras sönder. Det är det som kallas rectus diastasis.

Symptom

Ont i ryggen.

Oförmåga att stabilisera magen.

Mag- och tarm­besvär.

Putande mage.

Så mäter du din diastas:

1. Ligg ned på rygg med fötterna i golvet och slappna av. Lyft upp huvudet från golvet. Placera en hand på magen vid naveln.

2. Placera fingrarna tvärs över bandet (linea alba). Känn efter med fingrarna hur många fingerbredder det är mellan de båda magmusklernas kanter. Känn efter på samma sätt 5 cm nedanför naveln, liksom 5 centimeter ovanför naveln.

Källa: Abhealer.se

”Operation kan hjälpa de flesta”

En delad bukmuskel som vägrar växa ihop igen kan ge ett livslångt lidande.

Ändå betraktas problemet som kos­metiskt.

– Många skulle bli helt bra om de opererades, säger Ulf Gunnarsson, professor i kirurgi, som forskat om diastas.

Ulf Gunnarsson
 Foto: STEFAN ZIMMERMAN
Ulf Gunnarsson Foto: STEFAN ZIMMERMAN

Sedan 10 år tillbaka har Ulf Gunnarsson och hans forskargrupp studerat kvinnor med en diastas – alltså en delad bukmuskel – bredare än tre centimeter. Resultatet som snart kommer att presenteras går stick i stäv med en stor del av läkar­kårens nuvarande inställning.

– Forskningen visar att diastasens storlek inte alltid avgör hur stora besvären är och att diastasen inte alltid går att se på skiktröntgen. Framför allt kan vi nu också bevisa att en del fall måste opereras för att smärtan ska försvinna, säger han.

Tas inte på allvar

Ulf Gunnarsson hoppas att hans forskning leder till att kvinnor med diastas börjar tas på allvar.

– Det finns ett genusperspektiv i detta.

Kirurger är i huvudsak män och de drabbade är kvinnor. Fram tills nu har det inte funnits så mycket forskning om detta och svenska kirurger vill förlita sig på forskning. Det har gjort att man inte alltid kunnat förstå kvinnornas problem.

Ulf Gunnarssons uppfattning är att kvinnor söker hjälp på grund av smärta ochinte för att de vill ha en ”platt, snygg” mage.

– De estetiska delarna har underordnad betydelse, jag har träffat kvinnor som har så ont att de inte kan sköta sina arbetsuppgifter. Det är

anmärkningsvärt att man inte väljer att göra ett kirurgiskt ingrepp när smärtan faktiskt för­svinner med hjälp av operation.

Hur många som besväras av diastas finns inga siffror på.

Dessutom är Socialstyrelsens diagnoskod för diastas samma som för bråck.

– Det här är mycket problematiskt naturligtvis. Min personliga gissning är att flertalet förlösta har en över­gående diastas men att ett par procent får en kronisk, symptom­givande diastas som skulle behöva opereras.

TRÄNA BORT MAMMAMAGEN

För de flesta kvinnor växer bukmuskeln ihop igen. En del blir hjälpta av träning.

1. Börja med att spänna bäckenbottenmusklerna.

2. Dra in området under naveln, dra därefter in resten av magen. Under naveln är det lättast att hitta och känna de djupa magmusklerna.

3. Dra slutligen ihop revbenen något för att hindra att bröstkorgen och övre delen av magen expanderar.

4. Övningarna ska utföras med magmusklerna i olika spänningsgrad. Det är också viktigt att inte ändra ryggens position under övningarna. Håll en neutral svank och position i ryggraden.

 Källa: mammamage.se

Publisert: