Gå mot grönt

Snabbaste sätten till en ekologisk makeover

Minska på kemikalierna och ge dig själv en smart, grön makeover! Här är de snabbaste sätten att göra dina skönhetsrutiner snälla både mot naturen och din kropp.

Har du bestämt dig för att leva ett eko­vänligare liv utan produkter fullproppade med skadliga kemikalier? Toppen! Men att plötsligt börja leva ett grön­are liv och kasta ut alla konventionella skönhets­produkter från badrummet låter ofta lättare än det är. Som nybörjare på den naturliga vägen kan det kännas drastiskt att plötsligt vänja sig av vid löddrande, krämiga schampon och syn­tetiska starka dofter. Håret kräver ofta en invänjnings­period om du tidigare har använt prod­ukter med sulfater och kan kännas fett och ostyr­igt en tid. Naturliga hudvårds­produkter doftar ofta ingenting alls – eller möjligen lite svagt av en naturlig olja. Knepet är att ta ett steg i taget. Här är 9 frågor och svar för dig som vill go green!

1. Varför löddrar inte ekologiska schampon?

En del gör det, men de flesta inte. Det beror på att de inte innehåller sulfater eller tensider, vilka skapar löddret.

2. Vilken rutin ska jag främst göra grönare?

Du har mest att tjäna på att byta ut dina hudvårdsprodukter. Eller rättare sagt – din hud tjänar mest på det. Huden absorberar det mesta vi smörjer in oss med så här får vi i oss mest onödiga kemikalier. Gröna alternativ ger huden en finare lyster och fräschör eftersom du bara tillsätter naturliga produkter.

3. Vilka produkter ska jag byta ut?

Börja med lite mildare produkter som rengöring, toner och fuktkräm innan du ger dig på kraftigare aktiva hudvårdskrämer.

4. Är ekologiska produkter lika effektiva som ”vanliga”?

Ja. I dag finns produkter som både är lika aktiva och lika mjukgörande som vanliga produkter. Men välj högkvalitativt!

5. Vilka för­delar finns det med att byta till grönare produkter?

Förutom att du är betydligt snällare mot naturen så gör de huden starkare och mer balanserad. De minskar också risken för irritationer och känslig hud, vilket många har på grund av de starka kemikalierna som finns i många hudvårdsprodukter.

6. Varför doftar de ingenting?

De gröna produkterna är fria från parfymer.

7. Var kan jag köpa naturliga produkter?

I dag har i princip alla varuhus och större butiker flera olika ekologiska märken i sitt sortiment. Annars kan du även beställa ekologiska skönhetsprodukter på nätet. Eleven.se, swedish­beautyfactory.com och shoptheyouway.com är några nätshopper som har ekologiska produkter.

8. Jag får akne av ekoprodukter – varför?

Om din hud är full av toxiner efter att ha använt produkter med mycket

kemikalier i under en längre tid kan du få lite akne till en början, särskilt om du har fet hud. Det går över när huden har ”detoxat” bort allting. Det tar ungefär tio dagar för huden att vänja sig vid produkterna.

9. Varför ska jag välja naturliga produkter?

Av samma orsak som du helst vill äta ekologisk mat utan tillsatser. Många glömmer att det vi smörjer in och tvättar oss med också absorberas av kroppen. Ekologiska produkter innehåller inga bekämpningsmedel och minimalt med ämnen som är farliga för miljön.

Psst…

Visste du att du kan använda saker från ditt kök även i badrummet? Du kan till exempel rengöra huden med honung, återfukta den med vindruvsolja och ta bort makeupen med hjälp av kokosolja. Bakpulv­er kan fungera som schampo och äppelcider­vinäger är perfekt som balsam!

Vad betyder alla symboler?

Bra Miljöval: Naturskydds­föreningens märkning som betyder att varan är så skonsam som möjligt mot hälsa och miljö.

Svanen Nordisk miljömärkning: Krav på energiåtgång vid tillverkning, använd­andet av kemikalier, utsläpp och avfallshantering, funktionalitet och kvalitet.

EU Ecolabel: EU:s officiella

miljömärkning (tidigare EU-­blomman). Bygger på samma principer som Svanen.

NatTrue: Europeisk märkning

för naturlig samt ekologisk kos­metika.

Soil Association: Brittisk

märkning för bland annat ekologisk kosmetika.

BDIH: Tysk märkning för naturlig kosmetika.

EcoCert: Franskmärkning för ekologisk kosmetika.

USDA organic: Amerikansk märkning för bland annat ekologisk kosmetika.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN