Det kallas mens - och är varken blått eller rosa

HÄLSA

Terri Eriksson om menshyckleriet och fåniga blommor i mensskyddsreklam

Det finns en reklamgenre som gud glömde. Jag talar naturligtvis om mensreklamen.

Terri Eriksson.

Jag vet inte riktigt vad som är så svårt med att göra en schysst reklamfilm för tamponger och bindor. Förmodligen försvåras hela projektet av att man till varje pris vill undvika att det faktiskt handlar om mens. Därför är blodet blått (efter 1997 har några riktigt modiga haft rosa vätska) och det är bara ett par år sedan genren revolutionerades genom att man vågade använda ordet “mens” i reklamen. Annars är det mest en massa svammel om “att vara kvinna” och “säker”. Och framför allt så är de olika metoderna för att visa just det mensskyddets förträfflighet fruktansvärt suspekta och desperata. För ett tag sen satt jag och några kompisar och diskuterade mensskyddsreklamens bottennapp. Det blev en nostalgisk odyssé genom den första alwaysreklamen där kvinnor “talade ut”, till handskar som slår på bindor. Till slut kunde vi enas om att följande reklamfilmer är de sjukaste:

Vad har reklamen med mens att göra?

Kvinna åker cykelriksha i asiatiskt land. Föraren är en liten pojke. Men när uppförsbacken är jobbig tar den unga västerländska kvinnan över och kör pojken. I bakgrunden nynar en irriterande röst “nanananananana –libresse!”.

Invändning: Vad har reklamen med mens att göra? Blir hon extra stark av att ha binda och kan cykla längre? Undertecknad som har varit Indien och åkt riksha kan informera allmänheten om att det är helt uteslutet att man skulle kunna ta ifrån någon deras jobb för att visa att man kan göra det bättre. Det är en fråga om yrkesstolthet.

Nödvändigt med svart binda

Tjej följer med en kille hem. Han har ultraviolett ljus hemma, så när hon klär av sig lyser den vita bindan genom trosan. Det blir pinsamt. Hon borde ha haft den nya svarta bindan som finns på marknaden.

Invändning: Har ingen. Reklamen gör mig helt övertygad om nödvändigheten med svart binda, för ifall jag får ett ragg som har ultraviolett ljus hemma (det är ju så vanligt – händer mig ett par gånger i veckan!) så är det bra att min binda inte lyser igenom min genomskinliga trosa. Men hur ser det ut om man har tampong i ultraviolett?

Tror knappast hon hade mens

“Inte inatt igen!”. En tjej går upp och är trött och sur. En annan vaknar pigg och snygg. Vi får veta att det finns en bra nattbinda.

Invändning: Jag tror att den pigga tjejen inte hade mens alls.

Bindor på fötterna? Hmmm...

Tjej ställer sig med fötterna på två olika bindor. När hon kliver av dem och går över ett glasgolv så är den ena foten torr, medan den andra gör fuktiga fotspår. Invändning: Jag visste inte att man skulle ha bindor på fötterna mot fotsvett. Jag trodde bindor hade med mens att göra.

Gå naken på stan?

Det är ett helt samhälle med tjejer som går på stan i underkläder.Det är för att de har ett bra trosskydd.

Invändning: Jag vill inte leva i det samhället. Jag skulle frysa.

Slöseri

På en krog går en tjej in på en toalett. En snubbe spanar in henne geom ett hål i väggen. Då tar hon upp en tampong och pluggar igen hålet.

Invändning: Slöseri med dyra tamponger. Vad är det för suspekt krog som har uppborrade hål in till damernas?

Trött på blommor

Men det är inte bara reklamen som suger. Jag är så oerhört trött på alla gulligt blommiga förpackningar och namn som ob fleur. Ingen blomma i världen och ingen fånig reklam kan lura mig att mensskydd har med något annt än just mens att göra. Jag är utled på hyckleriet och och längtar efter mörkrött mensblod i reklamen och uppriktigare namn på mensskydden. Det behöver ju inte bli tråkigt för det. Här är min lista med förslag på alternativa namn för mensskydd:

First Blood och Young Blood - minitamponger för tjejer i nedre tonåren.

Bloody Mary – partybindan.

Tampongen Lilla igel – extra effektiv.

Superwoman – plustampongen.

Condor – bindan med jättevingar

Vampyrernas natt – nattbindan.

Dynamit – tampongen med stubin!

Maos lilla röda – för den politiskt intresserade kvinnan.

Sunday bloody Sunday – värktabletter medföljer i förpackningen.

Trallala lilla molntuss – tampongen som både luddar och läcker. För nostalgikern.

Terri Eriksson ([email protected])