Så bär du linser utan att se rött

HÄLSA

Använder du kontaktlinser och är rädd att dina ögon ska ta skada?

Här är tipsen som gör dina linser säkra.

Foto: Kontaktbar. Att må bra med sina linser handlar om att följa ett par enkla regler. Gör du rätt är linserna sällan något problem.

”Linserna skadade

hennes syn”och ”Linsvätskan som du inte ska använda”. Problem med linser skapar braskande rubriker.

Men hur farligt är det egentligen?

– Linser är inte farligt om du använder dem som din optiker har lärt dig, säger Jannina Waga, överläkare vid ögonkliniken på universitetssjukhuset i Lund.

Linsvätskor kan vålla problem om den som använder dem blir allergisk eller om man använder vätskor som är gamla. Otäcka och svårläkta infektioner kan bli facit.

– Men generellt finns det inte några linsvätskor som är farliga. Jag har haft någon patient som har fått problem, men då har det handlat om slarv eller allergireaktioner, säger Jannina Waga.

Enkla grundregler

Kort sagt handlar det om att leva efter några enkla grundregler. Det första är att du alltid ska prova ut och köpa dina linser hos en godkänd optiker, som har linsbehörighet. Det finns flera fabrikat och varianter att välja bland: engångslinser, månadslinser eller linser som sitter i dygnet runt.

– Engångslinser är det bästa ur beläggningssynpunkt. Du tar alltid fram en fräsch lins och behöver inte hålla på med rengöring, menar Jannina Waga.

Engångslinsen är en av de linser som släpper in mycket syre till ditt öga, ju mer syre desto bättre mår dina ögon. En kraftig syrebrist ger mycket röda ögon och går du ständigt omkring med det kan blodkärl växa in i hornhinnan. Inte så trevligt.

– Tänk på vardagshygienen och att gå till optikern för en undersökning minst en gång per år. Då slipper man söka upp oss när problemen gått över till en svår infektion, fortsätter Jannina Waga.

Andra viktiga regler är rengöring och förvaringen av linser. Om du har månadslinser eller halvårslinser är rengöringen A och O. Tvätta dem med de vätskor du köpt hos din optiker och glöm inte att rengöra dosan som du förvarar linserna i. Om du har slut på vätska, använd inte vatten.

– Att tvätta sina linser i vanligt vatten är farligt. Det innehåller flera bakterier som kan leda till mycket svåra infektioner, säger Jannina Waga.

Tulla inte på skötseln

Om ditt öga är rött eller om du ser dåligt eller får ont ska du genast ta ur dina linser och låta ögat vila i ett par dagar.

– Men som regel är det säkert och bra med linser. Det handlar om att känna efter själv och inte tulla på skötsel och kontroller, säger Inga-Lill Thunholm-Henriksson, universitetsadjunkt vid Karolinska institutets optikerutbildning.

Att ge sig själv en linsfri dag är bra, men inte nödvändigt. Värre är det då om du blir förkyld och ändå har linserna i.

– Det ska du absolut inte ha. Det bildas massor av bakterier när du är förkyld och det kan leda till svåra infektioner. Ta fram glasögonen och använd dem tills du är frisk igen, är Inga-Lill Thunholm-Henrikssons råd.

5 varningstecken

Malin Byström