Förskolebarn undviker mjölk i onödan

HÄLSA

Fel diagnos kan förvärra problemen

Över 18 000 förskolebarn har felaktigt fått diagnosen laktosintolerans. Det visar en ny svensk studie.

– Det är extremt ovanligt att så små barn inte tål mjölk, påpekar livsmedelsagronom Maja Nordström och varnar för att diagnosen kan dölja allvarligare sjukdom.

Foto: Mjölk ger starka barn Och de allra flesta barn tål mjölk, menar experterna.

I en enkät till landets förskolor fick de matansvariga uppge hur många av barnen som var laktosintoleranta. Det visade sig då att 3,4 procent av dagens förskolebarn fick laktosfri mat. Detta trots att ytterst få utvecklar intolerans mot laktos före skolåldern. Enligt Maja Nordström på Svensk mjölk finns inga kända fall alls i Sverige.

– Små barn ska överleva på modersmjölk som innehåller betydligt mer laktos än vanlig komjölk och har därför extra mycket enzym som bryter ner laktosen.

Sker först i tonåren

Med tiden minskar enzymet hos en del som då blir känsliga för laktos. Oftast sker detta först i tonåren och många av dem har det i släkten.

Frågan är då varför så många förskolebarn får laktosfritt? I undersökningen uppges föräldrarna ha ställt diagnosen på egen hand i 53 procent av fallen.

– Många får rådet att utesluta laktos på prov om deras barn får problem med magen, sedan händer inget mer, tror Maja Nordström, och anser att alla borde kräva en läkarutredning.

Riskerar allvarlig reaktion

Annars begränsar man barnens vardag i onödan och riskerar missa mer allvarlig sjukdom.

Tål ett barn inte mjölk kan det bero på allergi mot komjölksprotein. I Sverige är cirka 1 procent av alla barn mjölkproteinallergiska när de föds. Då krävs helt mjölkfri kost.

– Vet man inte det utan ger barnet laktosfri mat riskerar man få en allvarlig allergisk reaktion, säger hon.

Kan vara gluten

Andra barn kan visserligen reagera på laktos men är egentligen glutenintoleranta. En ouppptäckt och obehandlad glutenintolerans skadar tarmslemhinnan vilket i sin tur gör att man blir laktosintolerant.

– Då gäller det att behandla grundorsaken, glutenintoleransen. Då läker slemhinnan och man kan dricka mjölk som vanligt igen, säger Maja Nordström.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi