Sippa smalare i sommar

Av: 

Maria Nygårds

Maja-Stina Skarstedt

Hälsa

Sommaren är här och det betyder både midsommar och grillfester med fördrinkar, svalkande viner och kanske en och annan nubbe.

Men tänk på att alkohol näst efter fett ger mest energi.

– Ju mer alkohol, desto mer kalorier. Även alkoholfria drinkar kan innehålla mycket juice och läsk, säger dietist Josefine Jonasson.

– Tänk också på att du inte blir lika mätt av att dricka något som innehåller 500 kalorier som att äta något med lika många kalorier.

Om man vill gå ned i vikt kan man visst dricka ett glas vin då och då, men det kan vara bra att planera när och vad man ska välja.

Viktigast att det är gott

– Nummer ett när det gäller mat och dryck är att det ska vara gott, säger Josefine Jonasson.

– Men drick inte för mycket. Drick inte drinkar om du ska släcka törsten. Då är det bättre att välja vatten med en gurkskiva i. Drinkar kan vara det lilla extra.

Det dricker dietisten själv

Om jag ändå vill dricka något, vad är bäst?

– Ett glas vin är aldrig fel. Ett glas vin är ofta bättre än ett glas öl, eftersom öl brukar serveras minst 33 cl, men även upp till fyra-fem deciliter. Ett glas vin dricker du på annat sätt och oftast inte lika mycket.

Vad dricker du själv i midsommar?

– Jag kanske är jäkligt tråkig, men: vatten. Alkohol är inget jag prioriterar. Då lägger jag hellre mina kalorier på en dessert.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa