Allergiker - snart kan det finnas ett botemedel

Foto: Snart kan det bli möjligt att ”lära” kroppen att tåla sådant som den tidigare varit allergisk mot. Som till exempel nötter.
HÄLSA

Kan man bota mat-allergi? Nej inte än.

Men amerikanska forskare har hittat ett sätt att stänga av en allergisk reaktion.

En receptor i kroppens immunceller har visat sig vara väldigt viktig.

Än så länge har forskarna bara lyckats på möss, men om den här upptäckten så småningom går att använda även på människor så skulle den kunna hjälpa miljontals födoämnesallergiker runt om i världen.

Det är doktor Yufeng Zhou och medicinprofessorn Shau-Ku Huang vid amerikanska Johns Hopkins universitetet i Baltimore som ligger bakom studien. Deras resultat, som publicerats i tidskriften Nature Medicine, visar att det kan bli möjligt att ”lära” kroppen att tåla sådant som den från början varit allergisk mot, exempelvis jordnötter eller mjölk.

Det handlar om proteiner

Hos en födoämnesallergisk person reagerar immunförsvaret på ett eller flera specifika protein i ett livsmedel. Ett protein som egentligen inte innebär någon fara hanteras av immunförsvaret som skadligt och en allergisk reaktion drar igång i kroppen.

–I dag finns inget bot för matallergier och det viktigaste för allergikern är att undvika få i sig av det allergena proteinet”, säger Zhou.

– Vi har kunnat se att kroppen kan lära sig ett nytt slags immunsvar och reagera på ett sätt som inte leder till en allergisk reaktion mot proteinet.

I sitt laboratorium har Zhou och hans kollegor tillsatt speciella sockerarter till det protein som mössen var allergiska mot. Deras mål var att proteinet tillsammans med sockret skulle bindas ihop med en speciell receptor hos mössen, så att deras immunförsvar skulle acceptera proteinet. På sikt var målet att immunförsvaret på egen han skulle lära sig att ”känna igen” proteinet även utan socker och helt sluta reagera allergiskt när det kom in i kroppen.

Reaktionerna minskade kraftigt

Zhou matade sina möss med det socker-modifierade proteinet en gång per dag i tre dagar. Fem dagar senare provade han att ge mössen allergenet - proteinet de varit allergiska mot - helt omodifierat. De allergiska reaktionerna hade då minskat kraftigt.

Studien visar att just den receptor som forskarna ville att kroppen skulle använda sig av spelar en väldigt viktig roll. Receptorn – som heter SIGNR1 - verkar kunna stänga av immuncellens allergiska reaktion och ”koda om” immunförsvarets sätt att reagera. Än vet inte forskarna om receptorn har fler uppdrag i kroppen, men forskningsteamet fortsätter studera receptorn med målet att bota födoämnesallergi hos människor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi