Nu finns ny metod som kan bota prostatacancer

Av: Katarina Arnstad Elmblad

Publicerad:
Uppdaterad:
Laserljus kan bota prostatacancer.
Foto: Thinkstock
Laserljus kan bota prostatacancer.

Ett svenskt forskarteam har utvecklat en metod som har goda möjligheter att kunna bota prostatacancer.

– Det ser mycket lovande ut, säger Sune Svanberg, professor i laserfysik vid Lunds Tekniska Högskola och en av dem som ligger bakom den nya tekniken.

Cancerpatienterna behandlas med laserljus i kombination med läkemedel som förstör tumörerna i prostatan.

– När patienterna drabbas av återfall, vilket är ganska vanligt vid prostatacancer, och när andra behandlingsmöjligheter är uttömda, kan laserterapi vara ett alternativ, säger Sune Svanberg.

”Smått revolutionerande”

Läkarna har hittills inte effektivt kunnat behandla invärtes tumörer med den laserbaserade metoden. Forskarteamet i Lund har nu hittat tekniken för att kontrollera att ljusmängden i den sjuka vävnaden blir precis lagom stor.

– Det är väldigt viktigt att kunna räkna ut den exakta mängden ljus för att på så vis uppnå en effektiv fotokemisk reaktion som tar död på tumörcellerna, säger Sune Svanberg som kallar upptäckten för ”smått revolutionerande”.

Färre biverkningar

Under våren ska forskarna, under förutsättning att myndigheterna i respektive länder ger tillstånd, tillsammans med företaget SpectraCure AB genomföra en klinisk studie tillsammans med fysiker och kliniska kollegor i USA och Canada. Behandlingen kommer framför allt inriktas mot de patienter som drabbas av återfall.

– Om resultaten i den kliniska studien är positiva räknar vi med att fotodynamisk tumörterapi ska kunna börja användas regelmässigt för behandling av svenska prostatacancerpatienter inom några år, säger Sune Svanberg.

Laserterapin tycks även ge färre biverkningar än vid operation, strålning och hormonbehandling, där potens- och inkontinensproblem är vanliga.

– På sikt hoppas vi kunna erbjuda effektiv behandling av många tumörsjukdomar, där nu tillgängliga metoder har sin begränsning, säger professorn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN