Du blir aldrig för gammal för att skaffa nya vänner

SKA VI LEKA?
HÄLSA

Som barn kunde vi obekymrat knacka första bästa unge på axeln och fråga om den ville bli vår kompis. Tyvärr är det inte lika lätt i vuxen ålder.

Men du blir aldrig för gammal för att skaffa nya vänner. Allt du behöver är rätt tänk och våra experttips! 

Text: Fanny Wikander

Att träffa nya vänner är svårt och det är lätt att känna sig påstridig, klängig och fastna i tankar som ”alla är redan nöjda med de vänner de har”. Men för att utöka din umgänges­krets behövs ett annat tänk. Annika Malmberg Hamilton är framgångsexpert och specialiserad på kommunikation och samarbete. Hon tycker inte att man ska vara rädd för att säga till personer man tycker om att man gärna skulle vilja ses mer.  

– Ibland känner man med en gång att det här är en person som jag vill umgås med och de allra flesta tar det som en komplimang om du berättar det för dem. Sen behöver du inte fråga med en gång om ni ska bli bästa vänner, utan försök i stället att inte göra en så stor grej av det.

Lättare att prata på nätet

Är du blyg och tycker det är jobbigt att ta kontakt med en person som verkar intressant så är sociala medier, som Facebook och Twitter, utmärkta arenor för att skaffa nya vänner. Där är det lättare att ta kontakt än i verkliga livet.

– Det är inte en lika stor grej att ta kontakt där, som det är att till exempel ringa någon eller prata öga mot öga. Är personen ointresserad av din vänskap blir det heller inte lika jobbigt att få ett nej, säger Annika Malmberg Hamilton.

Samtidigt kan arenor som Facebook bli ett ångestmoment för dig som känner dig ensam och utan vänner, eftersom du där exponeras för (vad som verkar vara) alla andras rika sociala liv. Enligt Annika Malmberg Hamilton är knepet att inte jämföra sig med andra.

– Att man visar upp ett soc­ialt liv på internet behöv­er inte betyda att man är lycklig eller att man alltid är omgiven av vänner. Vi är alla olika och vissa personer har ett behov av att tala om och visa upp vad de gör. Det är varken bra eller dåligt att göra så, men helt onödigt att jämföra sig med.

Henry Montgomery är professor emeritus i kog­nitiv psykologi vid Stockholms universitet. Han menar att en fara är att man blir besatt av att jaga vänner. Ofta är det nämligen när vi inte anstränger oss som vi drar till oss nya människor.

– Vänskap är något som kommer naturligt ur en bra relation. Det är samma sak som med lycka, de som jagar lycka blir sällan lyckliga, säger han.

Våga vara öppen

Ytterligare ett stort hinder för nya vänskaper är för­domar. Ofta letar vi vänner som är precis som oss själva, vilket gör att utbudet blir magert. Men vänner går att hitta överallt, bland alla åldrar, yrkesgrupper och bostads­områden. Det gäller bara att vara öppen och ge sig själv chansen att träffa nytt folk.

Ett bra sätt att träffa nya vänner är att gå med i en förening eller liknande, där du får utlopp för ett intresse. Väl där gäller det att vara öppen och intressera sig för andra.

– Var genuint nyfiken och våga fråga saker, utan att vara för påträngande. Att människor ses som trevliga har mycket att göra med att de uppfattas som att de är intresserade av vad man själv har på hjärtat, säger Henry Mont­gomery.

Namn: Miriam Salomons.
Ålder: 49 år.
Bor: Askim, utanför Göteborg.
Familj: Gift med Claes-Peter, sönerna David och Daniel.
Yrke: Pedagog på familjecentral.
Namn: Marianne Schreiber.
Ålder: 54 år.
Bor: Askim, utanför Göteborg.
Familj: Gift med Dan, dottern Johanna och sönerna David och Tobias.
Yrke: Administratör på Chalmers.

”Våra olikheter är en tillgång”

För Marianne Schreiber, 54, och Miriam Salomons, 49, sa det klick med en gång.

I dag har de varit vänner i tjugo år.

De träffades på förskolan. Marianne, då 34, var med i styr­elsen för det föräldrakooperativ som äldsta dottern Johanna gick på. När det var dags att anställa en ny förskolelärare intervjuades flera kandidater, men valet blev enkelt.

– Vi alla föll särskilt för en person. Hon var väldigt duktig, sympatisk och barnen älskade henne. Jag tyckte att Miriam var helt fantastisk, säger Marianne.

Kooperativet anställde Miriam, som då var 29, och hon och Marianne kom med en gång väldigt bra överens. 

– Jag kände ganska snart, kanske till och med direkt, att vi fungerade bra ihop. Vi tyckte lika om saker och kom bra överens, säger Miriam.­

Från bekanta till grannar

Första steget mot en djupare vänskap var det Marianne som tog. Efter något år på förskolan fick Miriam barn och under hennes föräldraledighet kom Marianne hem till henne med sina barn på en fika.

– Jag gjorde det delvis för barnen, eftersom de gillade henne så mycket. Men mest gjorde jag det för min egen skull. Jag saknade henne, säger Marianne.

I samma veva började Miriam och hennes man att leta ny bostad och slumpen föll sig så att det fanns ett ledigt hus på Mariannes gata. Plötsligt var de båda vännerna grannar och började umgås allt mer. Även deras män och barn började umgås och trivdes väldigt bra ihop.

”Hon är som en storasyster”

I dag ses Marianne och Miriam varje vecka och har åkt på flera semestrar tillsammans.

– Det kan vara svårt att träffa nya vänner som vuxen, men jag och Marianne funkade väldigt bra ihop redan från början. Jag är väldigt glad för att jag har henne, hon är som en stora­syster för mig, säger Miriam.

Hon tror att det är viktigt att låta en kompisrelation ta tid och inte bli stressad om inte allt händer på en gång. Dessutom tycker hon att man inte ska vara rädd för olikheter.

– Jag och Marianne är lika på många sätt, men vi är också olika. Hon är till exempel mer social än vad jag är. Jag tycker att man ska se det som en tillgång att man är olika, det är så man utvecklas som person.

Experternas 7 tips för att få nya vänner

1. Håll ögonen öppna

Vänner kan man hitta på en massa olika håll och bland olika grupper av människor. Så håll alltid ögonen öppna.

2. Låt dina öron vara stora

Var lyhörd och en bra lyssnare. Nästan alla människor gillar när andra intresserar sig för dem.

3. Var säker i dig själv

Om du har någon speciell egenhet i utseende, språk eller annat, uppträd som att detta är en självklar del av dig själv. Folk lägger ofta inte märke till vad man uppfattar som avvikelser hos sig själv, såvida man inte visar att man har komplex för det.

4. Gå igenom ditt sätt att vara

Rannsaka dig själv! Har du några personlighetsdrag som skrämmer bort folk? Fråga en person som du kan lita på och som är ärlig, exempelvis en familjemedlem.

5. Använd webben

Är du blyg så ta till vara på alla möjligheter som nätet ger! Där kan du enklare ta kontakt med person­er du tycker verkar intressanta, utan att verka för påträngande.

6. Jaga inte

Gå inte in för att ”jaga” nya vänner, var öppen och engagera dig i saker du tycker om, tillsammans med andra människor – då kommer förhoppningsvis vänskapen på köpet!

7. Jämför dig inte

Se dig själv och jämför dig inte med andra! Även om du inte har så många vänner, har du kanske annat i ditt liv som gör dig lycklig? Uppskatta det!

FANNY WIKANDER