”Rynkor ger mig karaktär”

HÄLSA

Intervjun med Yvonne Ryding fortsätter

1 av 2 | Foto: Så tänker jag när jag ser mig själv i spegeln: Jag vet precis vad jag behöver göra för att forma till de kurvor som jag ogillar. Men jag bryr mig inte heller. Huvudsaken är att jag är frisk.

Känner du någon ångest för att din kropp åldras?

– Nej. Det är en utmaning att hålla sig fräsch. Jag försöker bejaka mitt åldrande, rynkor ger karaktär. Mina föräldrar är 63 och 62 år och jag ser hur friska och hälsosamma de är än.

– Det är bara att använda det sunda förnuftet, äta vettigt och hålla igång. Min mormor är 81 år och dunderfräsch. Hon har alltid tagit hand om sig och ätit ordentligt trots att hon haft värk. Det har till och med varit så att folk inte trott att hon varit sjuk för att hon ser så fräsch ut.

Hur upplevde du din kropp när du var gravid?

– Utseendemässigt mådde jag bra. Mitt problem var att jag la på mig alldeles för många kilon. Under första graviditeten gick jag upp 26 kilo och ut kom Sandra, 14 år idag, som vägde 2,8 kilo. Då frossade jag rejält. Med Natalie, som är 10 år nu, skärpte jag mig. Men jag hade mycket vatten i kroppen också.

Och efteråt?

– Det var ingenting negativt för mig. Jag fick mer kvinnliga former. Nu har det gått ytterligare 15 år sedan första barnet och det är inte riktigt samma spänst i kroppen (skratt).

Har du några knep att delge andra om hur man går ner i vikt efter en graviditet?

– Det är viktigt att tänka på att göra det enkelt. Jag hade natur och barnvagn. Gå fort och länge, gärna i terräng. Då får du träning. Men man ska lyssna på sig själv och sin egen kropp.

Hur håller du dig i form nu?

– Jag har sprungit mycket i mina dagar, men nu känns det skittråkigt att springa. Då tar jag hellre en snabb promenad och gör några pilatesrörelser som avslutning. Gym är inte min grej, just nu. Man ska hämta och lämna barn, hjälpa dem med deras skolarbete, skjutsa dem, handla, laga mat. När ska man hinna gå på gymmet? På lunchen? På kvällen? Det blir ett stressmoment och det gillar jag inte. Jag faller tillbaka till enkelheten. Jag har bra självdisciplin och är ute mycket och går med hunden. Det ska vara långt och tufft.

Om du varit 20 år, skulle du ha deltagit i Fröken Sverige-tävlingen idag?

– Nej. Nu sköts inte tävlingen som den borde och fel människor har hand om den. (Den arrangeras nu av herrtidningen Moore.) För fem–tio år sedan fick tjejerna vara med och jobba ute i Sverige. De åkte runt och föreläste om rökning på skolorna. Tjejerna tyckte att det var jättekul, de kände att de gjorde nytta och de utvecklades. Miss Universum jobbar också med välgörenhet. Det är en bra nivå. Det är helt snett som tävlingen utvecklats nu.

Kan man egentligen tävla i skönhet?

– Jaa, kan man tävla i musik kan man tävla i skönhet. Jag ser det som vilken tävling som helst.

Hur känner man igen ett vackert inre?

– Det kommer fram genom talet, sättet att vara, kroppsspråket och ögonen. När jag var ung jobbade jag med människor i sjukvården och kom dem nära. Det har gett mig en jättebra grund till att kunna läsa av människor. Själv försöker jag vara tillgänglig och öppen, för att jag vill det.

Kan det vara ett hinder att ha ett vackert yttre?

– Ja, det har inte alltid varit en fördel att ha en stämpel som skönhetsdrottning. Jag är ett hot, många män vet inte hur de ska hantera mig. När jag träffat affärsmän har de inte vetat hur de ska behandla mig – om de ska kalla mig lilla gumman, flirta, vara arroganta eller se mig som

en affärskvinna. Jag har träffat dem alla. När jag jobbat med

min hudvårdsserie har jag däremot kunnat dra nytta av min ställning. Det är naturligt att någon som jag jobbar med hudvård.

Vilka egenskaper faller du för hos män?

– Humor, att de har lätt till skratt, att vi kan föra en dialog och respektera varandras åsikter, utan att försöka ändra på varandra. Jag vill känna att jag är omtyckt för den jag är. Här inne. Det betyder mycket för mig.

5 snabba

Lena Gunnars