Fysisk aktivitet stimulerar kroppens lugn-och-ro-hormoner

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Så blir du mindre stressad - avslappningsläraren Åsa Larsson chattar med Aftonbladets läsare.

lola säger: Har du nåt tips på hur man kan varva ner efter jobbet, så att man inte får med sig all jobbstress hem?

   Åsa Larsson säger: Ett gott råd för att varva ner efter jobbet är att ta en promenad, helst i skogen eller någonstans i naturen. Fysisk aktivitet stimulerar kroppens lugn-och-ro-hormoner och bidrar till stressreducering. När du kommer hem från promenaden gör du en kort avslappningsövning och känner dig förhoppningsvis pigg igen och fi från alla jobbtankar! Lycka till!

linda säger: Jag kan bli oerhört frustrerad när tekniken, och datorer inte funkar. Vad kan jag göra åt det?

   Åsa Larsson säger: Jag håller med dig Linda om att tekniken är stressande när den inte funkar och det handlar mycket om ditt eget förhållningssätt. Samma stressreaktion dyker upp när man hamnar i bilkön eller i kassakön i butiken. Inse att du inte kan påverka detta och använd tiden till en minipaus och lite djupandning.

Anna P säger: Hej! Jag kan inte slappna av. Jag är totalt uppskruvad hela tiden. Hur gör man för att "tömma" huvudet på kvällen?

   Åsa Larsson säger: Hej Anna P: Ägna dig åt någon fysisk aktivitet för att rensa huvudet och bli av med negativ energi. Bastu eller ett varmt bad är också bra. Avslappningsövningar är toppen, men om du är jätteuppvarvad är mitt råd att först försöka komma ner i varv med motion.

sillen säger: Finns det några enkla övningar man kan göra för att bli mindre stressad?

   Åsa Larsson säger: Hej Sillen! Enklast av allt är nog att tänka på sin andning. Att djupandas ner i magen, ända ner under naveln, gör att spänningar i kroppen släpper automatiskt. Prova också avslappningsövningar från CD, och försök hitta någon som du gillar.

maria säger: Jag har problem med att jag fullständigt vräker i mig mat då jag är stressad, äter p.g.a. stressen. Jag försöker analysera ut situationerna osv. Har du nåt tips på vad jag ska göra?

   Åsa Larsson säger: Hej Maria! Att äta för att dämpa stressen är ett vanligt beteende. Det är tyvärr inte alldeles enkelt att komma tillrätta med. Jag tycker att du ska ta hjälp av en terapeut om du känner att det är svårt att klara på egen hand. Att komma ner i spänningsnivå hjälper, med avslappningsövningar varje dag kommer du långt. Men det kan också handla om att förändra andra saker i sitt liv och då är det bra att få professionell hjälp.

Anna säger: Hej. Vad gör man när man har varit på dagis, hämtat barn, kommit hem, och så är barnen lika stressade som man själv! Har du nåt knep att stressa av barnen?

   Åsa Larsson säger: Hej Anna! Gör en avslappningsövning tillsammans. Min erfarenhet är att barn har lätt för att varva ner med hjälp av övningar från en CD. Bra kassetter finns av Elisabet Solin och Ylva Ellneby. Ta ibland också barnen med ut i naturen, det har en lugnande effekt på oss alla och är för de flesta helt gratis! Lycka till!

catta säger: Vad kan jag göra för att kunna slappna av när jag ska lägga mej på kvällen? Har myror i hela kroppen.

   Åsa Larsson säger: Hej Catta! Det låter som om du behöver fysisk aktivitet. Ut och promenera, dansa i vardagsrummet eller gör det du tycker om. Men INTE alldeles innan läggdags, då är risken att du blir pigg igen. Prova att slappna av när du lägger dig genom att andas djupt och fokusera på musklernas avspänning i fötter, skinkor, axlar och käkar. Om och om igen tills du förhoppningsvis somnar. Lycka till!

Micke säger: Har precis haft ett gigantiskt utbrott av ilska. hur landar man efter det

   Åsa Larsson säger: Hej Micke! Det är sunt att ge utlopp för sina känslor - om det blir på rätt sätt. Efteråt kan man känna sig helt slut - med all rätt. En promenad för att rensa hjärnan är inte tokigt, och har man sagt något dumt är det viktigt att bli sams igen. Konsten är väl att inte få utbrott, att vara så nervarvad så att ilskan kan hanteras på ett kontruktivt sätt. Det är bra för självrespekten!

Maria säger: När man känner att man har för många stora beslut att fundera på, jobb, bostad, pengar, killar. Hur gör man för att inte låta problemen gå ut över hela resten av ens vardag. Hur kopplar man bort det?

   Åsa Larsson säger: Hej Maria! För att kunna ta bra beslut behöver man kunna släppa taget om problemen. Hjärnan bearbetar dem ändå och plötsligt vet du precis vad du ska göra. Om det hjälper dig kan du skriva ner det du har i tankarna för att "få ut det" och sedan försöka släppa taget om det så mycket som möjligt. Hoppas också att du har någon som kan lyssna på dig, det är mycket värt, för svaren har du inom dig själv. Ha inte för bråttom om det är möjligt.

Anna P säger: Någon speciell typ av motion som är bättre än någon annan?

   Åsa Larsson säger: Hej Anna!Det är mest en smaksak, men det ska inte vara någon motionsform där du ska prestera. Långpromenader är min egen favoritmotion, och dans förstås. Men också simning är härlig motion.

Anna-Karin säger: I mitt jobb står kunder i kö och väntar på att jag ska hjälpa dem. När det är väldigt många och jag känner deras tankar (”kan hon inte skynda sig och hjälpa mig nu”) blir jag stressad och magen drar ihop sig. Hur kan jag göra för att må bättre i den situationen. Jag kan ju inte ändra på antalet kunder och deras tankar.

   Åsa Larsson säger: Hej Anna-Karin! Du tänker precis rätt, du kan inte ändra på antalet kunder och deras tankar. Det är viktigt att du istället gör ett bra jobb med varje kund så att du känner dig nöjd med ditt arbete. Kan du få hjälp från arbetsledningen eller finns det något sätt att ta hand om de väntande kunderna, bjuda dem på en kopp kaffe eller spela lugnande klassisk musik? Några djupa andetag brukar hjälpa mot stressen i magen och hålla humöret uppe.

Tres säger: Hade en period för 1 ½ år sedan när jag var väldigt stressad och fick ont i bröstet, hade sömnproblem och mådde allmänt dåligt. Nu mår jag kalas och livet är jättebra, men så fort jag blir minsta stressad kommer dessa symptom tillbaka. Vad kan jag göra?

   Åsa Larsson säger: Hej Tres! Tyvärr är det så att när man en gång blivit utbränd eller vidbränd blir man ofta överkänslig mot stress. Jag tycker att du ska skaffa dig en buffert mot stressen, genom att träna avslappning, meditera, träna yoga eller något annat som du gillar och som är avslappnande. Det är lätt att glömma bort det här när man mår bra, men viktigt att fortsätta för att hjälpa kroppen och själen att orka.

   Åsa Larsson säger: Tack alla som ställt frågor. På min hemsida, www.fonsterbacken.se, kan du läsa mer om avslappning och stresshantering.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM