Mycket sol är bra för hjärtat

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

D-vitamin minskar risken för hjärtinfarkt

Sverige har det varmaste vädret i hela Europa just nu.
Sverige har det varmaste vädret i hela Europa just nu.

Risken för hjärtinfarkt halveras när halten av D-vitamin fördubblas i blodet.

Viktigaste källan till D-vitamin är solen.

Det kan vara förklaringen till varför fler drabbas av hjärtinfarkt under vinterhalvåret.

Under vinterhalvåret lider många svenskar brist på D-vitamin, något som tidigare kopplats till bland annat benskörhet och vissa cancersjukdomar. Nu visar en stor amerikansk studie även på sambandet med hjärtinfarkt, skriver Svenska Dagbladet.

I tio års tid följde forskare vid Harvard school of public health 18 225 män i åldern 40 till 75 år. Under den aktuella tidsperioden drabbades 454 av männen i studien av hjärtinfarkt.

När männens blodprover analyserades visade det sig att risken var mer än fördubblad för de som hade lägst halter av D-vitamin i blodet. Dock löpte även de som hade genomsnittliga halter av D-vitamin i blodet en 60 procent ökad risk.

– De låga halter av D-vitamin som förknippades med ökad risk för hjärtinfarkt är mycket vanliga bland svenskar på vinterhalvåret, säger psykiatern Mats Humble till SvD.

Salt sill

Men även om det finns en koppling mellan brist på D-vitamin och ökad infarktrisk, verkar det inte räcka att ta vitamintillskott för att minska den risken. I en stor studie där man gav 36 000 kvinnor tillskott av D-vitamin visade det sig att infarktstatistiken inte förbättrades. Enligt forskarna kan det bero på att det krävs betydligt större doser för att ge effekt, skriver SvD.

Mats Humble anser att de människor som längre tillbaka i tiden bosatte sig långt från ekvatorn var tvungna att hitta metoder för att hantera bristen på D-vitamin.

– Den kanske viktigaste källan långt fram i tiden var salt sill. I dag sitter ungdomarna inne framför datorn och äter thai- eller texmexmat som aldrig var avsedd för att täcka detta behov, säger han till SvD.

Publicerad: