Elchocker gör inte ont – om du tror på Gud

Av: Susanne Nylén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
maria hör bön I experimentet fick troende katoliker titta på Sassoferratos målning ”Jungfru Maria” samtidigt som de fick elchocker – och då gjorde det inte så ont.

LONDON. Gud, hör min bön!

Och det gör han.

Nu är det bevisat att tro kan lindra smärta.

När Jesus hängde på korset gjorde förmodligen inte spikarna i händerna lika ont som på en icke-troende.

Forskare vid Oxfords universitet har kommit fram till att religiösa kan blockera smärta, skriver Daily Telegraph.

I testerna fick tolv katoliker och tolv ateister elchocker medan de tittade på en målning av jungfru Maria. Katolikerna lyckades stänga av stora delar av smärtan.

”Lugn och fridfull”

Med hjälp av en teknik där hjärnan röntgades upptäckte forskarna att katolikerna aktiverade delar av hjärnan som är sammankopplade med att hantera smärta.

Trots att de fick tjugo elchocker hävdade katolikerna att de kände sig ”trygga”, ”omhändertagna” och ”lugna och fridfulla” av att titta på Jungfru Maria.

Förutom Sassoferratos ”Jungfru Maria” ombads försökspersonerna titta på Leonardo da Vincis ”Dam med hermelin”, som forskarna trodde kunde ha en lika lugnande effekt.

Men katolikerna kände 12 procent mindre smärta när de tittade på jungfru Maria.

”Ingen överraskning”

Psykologen Miguel Farias tror att man kan få samma effekt hos en icke-troende genom att visa en bild som lugnar just den individen.

Men biskop Tom Wright tror helt och fullt på undersökningen.

– Tron kan påverka din hjärna och känslor. Så det här experimentet är ingen överraskning för mig, säger han i Daily Telegraph.

Publicerad: