Linsvätska kan göra dig blind

HÄLSA

Medlet är farligt - nu stoppas det i Sverige

1 av 2 | Foto: KLIADE OCH RANN Sara Brüchner fick svåra problem med ögonen när hon använde linsvätskan Renu Moistureloc. Hon hade drabbats av bindhinnekatarr. "Nu tänker jag aldrig mer använda linser", säger Sara.

Renu Moistureloc kan göra dig blind.

Nu dras den omdebatterade linsvätskan tillbaka även i Sverige.

- Jag såg ut som om jag hade blivit slagen i ögonen, säger Sara Brüchner, ett av vätskans offer.

Renu Moistureloc drogs tillbaka i USA för drygt en månad sedan, när det visat sig att över hundra linsbärare drabbats av ögoninfektionen fusarium keratitis, som kan leda till blindhet.

Enligt svenska Läkemedelsverket finns inga kända fall i Sverige - men ett stort antal mejl till Aftonbladet visar på en annorlunda verklighet.

Röda och kliade

- Jag började få problem med ögonen för en och en halv månad sedan. De var röda och kliade och rann. Jag såg ut som om jag hade blivit slagen i ögonen, säger Sara Brüchner, 20.

Till en början tänkte hon att problemen skulle gå över, men när de bara blev värre vände hon sig till en läkare - som misstänkte pollenallergi.

- Jag fick medicin mot det, men den hjälpte ju inte.

Efter många om och men konstaterades att Sara Brüchner drabbats av bindhinnekatarr i ögonen, troligen på grund av linsväts-kan.

- Nu tänker jag aldrig mer använda linser överhuvudtaget. Jag är rädd om ögonen och det här har varit sjukt jobbigt.

Lennart Philipson är enhetschef på den medicintekniska avdelningen på Läkemedelsverket.

- Bausch & Lomb (tillverkaren) har konstaterat att det finns någon beståndsdel i linsvätskan som inte är bra. De har inte hittat några svampinfektioner i sina lokaler, men för att få reda på vad som är fel dras vätskan tillbaka. Det är någonting som ställer till det.

Välbeprövad

I början trodde företaget att det var något fel på fabriken där den amerikanska vätskan tillverkats, men efter att samma slags fall har upptäckts även i Europa stoppas vätskan överallt.

I stället uppmanas linsbärarna att byta till Renu Multi-purpose solution.

- Det är en välbeprövad vätska som funnits i över tjugo år, säger Ola Granström på Bausch & Lomb i Norden.

- Det finns drygt tio kända fall (av fusarium keratitis, reds. anm.) i Europa och några i Asien, förutom de i USA. Men så vitt jag vet finns det inga i Sverige, säger Lennart Philipson.

Bausch & Lomb ska nu informera alla optiker så att vätskan försvinner från butikerna. Om du själv använder Renu Moistureloc - gå till din optiker och be att få en annan linsvätska.

Carolina Montes,24, Göteborg:

Anders Karlsson,26, Skellefteå:

Emma Löfgren