Massage för alla smaker

avAnna Hjalmarsson

Indisk med olja eller klassisk svensk

Massage är en populär form av friskvård som blir allt vanligare, och metoderna blir fler och fler.

Inspirationen kommer från urgamla österlänska kulturer, men också från den klassiska svenska massagen.

Och forskningen visar att massage har positiva effekter.

Foto: Eva Stööp

Massage får oss att må bättre, det verkar alla numera vara överens om. Enligt urgamla österlänska teorier hjälper massage energierna att flöda fritt längs kroppens meridianer, och balansen och hälsan återställs.

Enligt modern forskning frigörs oxytocin vid beröring, ett hormon som verkar lugnande och avstressande, och som dessutom har positiva effekter på blodtryck, puls och matsmältning. Spända och ansträngda muskler mår också bra av att masseras.

Vilken förklaring man än väljer att tro på så kan man njuta av att bli omhändertagen, och att låta bortglömda muskler få lite uppmärksamhet.

Nya metoder

Allt fler provar nu olika former av massage, och nya metoder dyker ständigt upp. Bland de nyare finns ma-uri massage, en metod som utvecklats med inspiration från Polybesien, där massören dansar runt klienten.

En annan är taktil beröring, en mycket skonsam metod att stimulera genom beröring, som blivit populär inom vården.

Sedan drygt två år kan arbetsgivare göra avdrag för massage som friskvård åt sina anställda. Åsa Broström på Kroppsterapeuternas Riksförbund får flera samtal i veckan från arbetsgivare som vill erbjuda sina anställda massage, och vill veta mer om vilken metod de ska välja.

Utbildning viktigt

Men hur ska man kunna välja rätt metod? Det är till stor del en fråga om tycke och smak, och man får prova sig fram, säger Åsa Broström.

Men för att vara säker på att få en massör med ordentlig utbildning bör man välja någon som är certifierad av branschrådet Svensk Massage, anser hon. Då kan man vara säker på att det är en massör som har gått en ordentlig utbildning, och förbundit sig att följa etiska riktlinjer. Eftersom massör inte är en skyddad titel kan annars vem som helst kalla sig för det, även den som kanske bara gått en veckoslutskurs.

Barn, hästar och hundar

Intresset för massage märks också i utbudet av olika produkter. På Hälsomässan i Älvsjö i höstas fanns många olika varianter av automatiska massagestolar och maskiner för fotmassage. Även om man inte får njuta av lyxen att bli omhändertagen av en massör, så kan det vara skönt för spända ryggar och axlar att sitta en stund i en vibrerande massagestol.

Massage finns inte bara för vuxna människor. Förskolor och skolor har börjat arbeta med massage i barngrupper, som sägs bidra till en lugnare och mer harmonisk stämning.

Och den som är intresserad kan gå en kurs i spädbarnsmassage, hundmassage eller massage av hästar.