Ska jag operera min magsäck?

Hälsa

Chattsammandrag med viktprofessor Stephan Rössner

Stephan Rössner säger: Srö på plats

Marie säger: Jag tror att en hel del av fetman i världen beror på sockerberoende. Men det är ju inte vetenskapligt bevisat att sockerberoende existerar. Vad anser du om detta? Själv tror jag inte utan VET att jag är sockerberoende.

Stephan Rössner säger: Många VET saker, man avrättade folk som sa att jorden var rund, för påven sa att den var PLATT! Forskare bygger inte sina data på tyckanden utan strikt genomförda vetenskapliga experiment. Ingen tar ifrån Dig Din uppfattning-. men i vetenskapligt sammanhang är den dessvärre totalt värdelös. SORRY!

Lisen säger: Är svenskarna fetare än andra folk, förutom amerikanerna? Finns något i vår mat som man blir extra fet av?

Stephan Rössner säger: Nej, vi är ju oroade för att 10-12% av svenskarna (c:a 1 miljon vuxna) är så feta att det kommer att förkorta deras liv. Trots detta skrämmande tal ligger vi ändå i nedre tredjedelen av Europaligan. Frankrike (bäst mat i världen?) är nästan smalast i Europa! KALORIER ( fett+ socker) i alla former är vad vi blir feta av!

Anonym säger: Hej!!

Jag har ca 30 kilos övervikt och vill så gärna bli gravid, men inget händer??

Kan det bero på övervikten??

// Lotta

Stephan Rössner säger: Fetma ökar sannolikheten för mensrubbningar + infertilitet, viktnedgång att etablerat sätt att öka chanserna att bli med barn. Metoderna: Desamma som all annan viktnedgång! Men kanske inte läkemedel, om man samtidigt jobbar på att bli med barn!

pilutten sÊ?33;ger: hej Stephan! Är det så att genom att öka intaget av omega 3,6,9 kan man få bort övervikt? Om ja, hur mycket fettsyror ska man då inta per dag ? Tack , hälsningar Pilutten

Stephan Rössner sÊ?33;ger: Ja, flera data talar för att vi bör öka omega-3 /fisk!) av flera skäl. Möjligen för viktkontroll men också blodfett, blodtryck m m. Bra allsidig kost + några mål fisk i veckan räcker väl. Äter man inte fisk (allergi?) kan detta eventuellt vara ett skäl att ta kapslar, annars onÊ?33;digt. Leta fram spöet och näten till våren!

vad e global fettma säger: hej,vad är global fettma?

Stephan Rössner säger: Ett korkat slanguttryck, medges, som bara betyder att vi nu har fetma över hela vår jord=globen! Egentligen mest ett sätt att påtala, att nu finns problemet i HELA världen, inte bara den feta västvärlden...

nely säger: Hej. Jag upplever att fetma drabbar främst fattiga och låg utbildade. Kanske för att mängden fett är hög i billig snabbmat som dessa grupper har råd att köpa och att t.ex. magrare kött- och mejeriprodukter är dyrare. Vad är din åsikt om detta?

Stephan Rössner säger: Du har rätt. En gång i tiden var feta barn= god ekonomi. Idag är det tvärtom. Fet+söt mat= billig mat! Tyvärr!

Sofie sÊ?33;ger: Är det någon världsdel du tycker vi borde ta mer av när det gäller mat och råvaror?

Stephan Rössner säger: Vi kan lära något av ALLA - på ett eller annat sätt. Eskimåer levde på bara kött långt före Atkins och mådde prima. De som bor i tropikerna klarar sig på vegetariskt- som växer året om. USDA livsstilen är omvänt ett avskräckande exempel. Frankrike (minst fetma i Europa) bra mat, när man äter, men inget småsnaskande mellan målen. Etc etc..

Thomas säger: Hej Stephan!

Jag är 20 år, 180cm lång och väger 140kg.

Vilken typ av vård har jag rätt till i samhället? Jag läser ofta om tonåringar som får operera sin magsäck. Vad tycker du att jag ska göra redan idag?

Stephan Rössner säger: Du har ett BMI på 43-44 och klart kvalificerad för fetmakirurgi. Beroende på var du bor måste du ändå gå via vårdcentral- remiss till specialist. Tyvärr är det få i Sverige som gör magoperation. Du får nog stå på dig!

Marie säger: Nu var det inte detta svar jag ville ha, utan din uppfattning om sockerberoende existerar eller ej...jag skrev att JAG VET, inte att mitt tyckande skulle vara ett vetenskapligt belägg. Eftersom det är lite jobbigt att ha ett beroende som inte är vetenskapligt bevisat att det finns och därmed inte är socialt accepterat, så; är jag intresserad om det görs något för att få; vetenskapliga belägg.

Stephan Rössner säger: Visst jobbar experterna,. men även bland dessa finns växlande uppfattning. Det är ju bekymret. Månmga tror, men inga är överens. Många säger "socker" men frågar man är det kaffebröd, vilket är mera fett än socker osv. En forskare som också TROR finns i Lund, Lotta Erlandson, men andra tror INTE (Prof Blundell i Leeds,. världsexpert) Så, detta ÄR knepight! Ev finmns en liten grupp känsliga- som vi inte vet hur vi ska hitta! Du får gärna vidhålla din uppfattning- men Du får för närvarande inget odelat stöd!

sara säger: hej jag är en tjej på 20 år och väger 130 kilo har gått till läkare men dem säger det finns inget hjälp jag tränar aktiv och rör mig men jag kan inte äta vad som helst jag har allergi mot allt som innehåller kärna så; jag undrar om jag kunde börja banta med godmorgon velling dricka bara det en gång eller två gånger om dagen.

Stephan Rössner säger: Bäst vore en allsidig blandad kost, precis som sägs i t ex Viktklubben. Konstiga andra program har bara kort-effekter! Ät vettig vanlig mat i stället för att krångla!

Börje säger: Hej Stephan, Jag har en fråga: Finns det någon metod för att fettsuga sig själv? Min fru sa att det fanns någon metod som liknar den dom använder på; sjukhus, var hittar man ett gör-det-själv kit? M.v.h. Börje

Stephan Rössner säger: Hahaha!!! Fettsugning är ett STORT ingrepp, långa sårkanaler i fettet, infektionsrisker, dödsfall beskrivna över världen. Tror att det är en JÄKLIGT dålig idé att leka doktor på; egen hand!"

Ann Christin säger: Är det inte alltid intaget kontra uttaget av energi som är viktigt - inte så; mycket hur och vad vi äter?

Stephan Rössner säger: Jo- vissa undrar alltid om klockslaget för kalorierna är viktigare än mängden, men du har rätt. Det mesta talar för att det är kalorier in minus ut som bestämmer vår vikt! Annat är marginellt!

Linda säger: hej!

jag undrar bara vad du tycker om att samtidigt som världens befolkning i snitt har blivit fettare så; har modellerna blivit mycket smalare, kan det bidra till att skapa en skev upffatning om hur "alla andra" ser ut och får fler att tro att de är fetta?

Stephan Rössner säger: Ja, detta är ett uppseglande diskussionsämne! Nyligen portades alltför smala mannekänger från att medverka (Spanien tror jag?), bl a för att några modeller tidigare dött i svält! Vi tyx ha svårt att göra allting "lagom"!

Annika säger: Hej! Hur hjälper jag en kraftigt överviktig släkting (175 cm, ca 130 kg) att gå ned? Ämnet är självklart mycket känsligt och jag vill inte såra, men heller inte bara se på; hur följdsjukdomar kommer...

Stephan Rössner säger: Klassiskt problem för släktingar, föräldrar, arbedtskamrater etc. Det är alltid lika plågsamt att inte kunna hjälpa. Men både juridiskt, mentalt osv kan du inget göra förrän vederbörande själv söker hjälp! Vi har fortfarande rätten att supa och äta ihjäl oss- hur stötande det kan tänkas vara!

Moderator säger: Nu kommer sista frågan.

christian säger: Kan man leva ca 2 veckor på endast keso och grönsaker utan att skada kroppen????

Stephan Rössner säger: Ja, teoretiskt sett funkar det nog. Man kan ju leva hela livet på grönsaker om man är vegetarian. Det beror på hur man väljer. Livsmedelsvberket säger att man kan köra 2 veckor på proteinpulver utan läkarkontroll. Men sedan måste man ju ha en bra uppföljning!!!!

Moderator sÊ?33;ger: Allt för idag, stort tack till Stephan och alla som har chattat!

Maria Carlqvist

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa