"Lådvin fara för kvinnor över 50"

HÄLSA

Forskarlarm om skador

1 av 2 | Foto: Forskare slår larm om att kvinnor över 50 dricker allt mer och allt oftare dricker de vin från bag in box.

Kvinnor över 50 dricker allt mer.

Forskare slår nu larm om de nya lådvinerna.

- Det är få som sätter korken i flaskan innan det är slut . Treliterskartonger kan definitivt öka konsumtionen, säger Ann Britt Grünewald, 61, nykter alkoholist.

Tillgängligheten, sänkta priser och ökade öppettider har ökat alkoholkonsumtionen i Sverige. Den största ökningen står gruppen kvinnor mellan 50 och 75 år för.

Många dricker två flaskor vin i veckan eller mer.

1996 var en procent av kvinnorna över 50 storkonsumenter, 2002 hade andelen ökat mer än fyra gånger.

- Kvinnor dricker gärna vin och köper ofta bag in box, som sålt väldigt mycket de senaste åren. Det är en del av förklaringen, säger Håkan Leifman, som ligger bakom en ny rapport om svenskarnas alkoholvanor, på Stockholms universitet.

Vana dricka mer

Svenskarnas dryckesvanor bli allt mer kontinentala även bland medelålders kvinnor. Ett kraftigt drickande under helgerna har spätts på med alkohol på vardagarna.

Den nya medelålders generationen är dessutom van att dricka mer alkohol, enligt Håkan Leifman.

- Vi lärde oss att dricka mer på 60-talet. Då kom mellanölsgenerationen, motboken försvann och alkoholen tog sig in i fler och fler sammanhang, säger Ann Britt Grünewald, ordförande för Kvinnoforum och Högskolan Dalarna.

För ett år sedan gick hon ut öppet med sin alkoholism. För Ann Britt Grünewald fungerade alkoholen som medicin mot stress och trötthet. I dag är hon nykter alkoholist.

Men hon umgås med medelålders kvinnor och känner igen dryckesmönstret.

- Innan vinkulturen kom umgicks kvinnor i den här generationen på syjuntor med kaffe och dopp. I dag har det bytts ut mot alkohol. Jag tror att tristessen och att det här är en grupp som känner sig osedda, är en stor orsak till drickandet, säger hon.

Skrumplever ökar

Nya studier visar att skrumplever och andra alkoholrelaterade sjukdomar ökar bland medelålders kvinnor. Kvinnor tål alkohol sämre än män och får snabbare skador.

- Man ser redan att alkoholskador som skrumplever ökat i den här gruppen, säger alkoholforskaren Håkan Leifman.

Enligt Ann Britt Grünewald finns bara ett riktigt bra recept mot det nya drickandet.

- Vi måste öka kunskapen och lyfta bort skambeläggandet när sådana som jag har problem, säger hon.

Annika Sohlander