Gör dig fri från tvångstankarna

HÄLSA

Boten heter kognitiv beteendeterapi

En kvinna står och tvättar händerna i flera timmar. En man är övertygad om att han mördat någon.

Båda är de drabbade av tvångssyndrom, en störning som 200 000 svenskar lider av.

Foto: Lär sig ignorera tanken. Genom kognitiv beteendeterapi kan människor med tvångssyndrom lära sig att inte reagera på tvångstankarna.

Alla har vi väl fixa idéer. En undviker skarvarna i trottoarplattorna, en annan tittar en extra gång om spisen är avstängd.

Men skulle du missa det, så är det inte hela världen.

- Vem som helst kan få en tvångstanke, jag med. Men man struntar normalt i den, konstaterar bara att det var en dum tanke, säger Elizabeth Ekman, kognitiv beteendeterapeut med praktik i Göteborg.

- Det är när du börjar må dåligt av det som det är ett problem.

Elizabeth använder ofta den franska beteckningen för tvångssyndrom, tvivelsjuka.

- Man tror för mycket på sina egna tankar, man förkastar ingen tanke. I kombination med att man är en person som tar överdrivet ansvar, så ökar risken för att drabbas av tvångssyndrom.

Ansvarskänslan kan gälla familjen, kompisar eller andra nära.

Beteendet blir inlärt

Det finns inga "vanliga" tvångstankar. Har man tvångssyndrom så kan nästan vad som helst utvecklas till tvång. Svår beslutsångest och tvång att räkna i huvudet är några exempel.

- Så småningom kan beteendet bli så inlärt att om du tar i det här bordet framför oss, så får du till exempel tanken "oj, tänk om jag får aids nu". Om du tror på den tanken blir du ju självklart rädd och då går du och tvättar händerna.

- Till slut vill inte drabbade gå upp på morgonen, för de vet att hela dagen är fylld av en massa tvångshandlingar, säger Elizabeth Ekman.

Elizabeth visar hur hon kan börja bearbeta rädslan. Vågar patienten nudda vid bordet? Nej. Elizabeth trycker en ren tygbit mot bordet och erbjuder patienten att röra tygbiten. Nej, inte det heller. Men om hon då tar fram en ny tygbit och trycker den mot den gamla, då kanske patienten vågar röra den trots sin ångest.

Många får fel diagnos. Depression är en vanlig sådan.

Behandlingen av tvångssyndrom kan ta några månader eller längre. Den gör inte den drabbade fri från symptomen.

- Men du slutar vara rädd för dem, du lär dig att strunta i dem, säger Elizabeth.

Vad är tvångssymdrom?

Lars Söderberg

ARTIKELN HANDLAR OM