Piiiiip ta ditt piller

HÄLSA

Den talande dosan hjälper dig att minnas

Glömmer du att ta dina tabletter i tid?

Glöm det.

Nu kommer den talande pillerdosan.

Foto: BARA PÅ ENGELSKA Trots att den är en svensk produkt talar Dosis bara engelska. Patienterna vill ha det så, enligt uppfinnaren Susanne Goldberg.

Dosis är både pillerdosa och klocka. Den påminner dig om att ta dina tab-letter genom att ringa, blinka - eller helt enkelt säga: Time to take your pill!

– Vem glömmer inte både tid och tabletter? Här har du allt i ett, säger uppfinnaren Susanne Goldberg.

Röstsignalen är enligt henne i första hand till för yngre, aktiva människor som vill kunna skilja pillerdosans signal från mobiltelefonens.

Men varför pratar dosan engelska?

– Alla kan inte engelska. Men du vet att det är just din dosa som ringer, och kan diskret ta tabletterna. Patienterna vill inte ha det på svenska, säger Susanne Goldberg.

Hon har jobbat i nära samråd med patientorganisationer under två års tid. 1 800 testpersoner i olika åldrar och med olika sjukdomar har provat dosan, och deras synpunkter har varit viktiga i utvecklingsarbetet.

Enligt uppfinnaren är den största fördelen med Dosis att patienterna får en jämn dosering och därför mår bättre.

Men bakgrunden till uppfinningen är tragisk. Susanne Goldberg har upplevt allvarlig sjukdom på nära håll och förlorat flera familjemedlemmar.

– Min familj har varit jättesjuk. Efter att ha sett hur svaga de var, alla akutintag, alla piller som ramlade ner från bordet, så började jag fundera över något som kunde hjälpa.

Apoteket testar

Nästa vecka börjar Apoteket testförsälja Dosis på sina hälsotorgsapotek. Hälsotorget är ett relativt nytt projekt för förebyggande folkhälsa som Apoteket driver tillsammans med landsting, primärvård och kommuner.

– Jag tycker att den är jättebra. Går testförsäljningen bra släpper vi ut den på alla apotek, säger Marie-Louise Broman, produktchef på Apoteket.

Peder Walraamoen på Reumatikerförbundet och har testat Dosis.

– Om du är frisk nog att ställa in den så fungerar den helt klart och har många fördelar. Men den är inte bra för alla, inte om du är 85 år och har svårt med tekniken.

Så här fungerar Dosis

Emma Rigmorsdotter