Snabbare än ris, enklare än potatis

HÄLSA

Nya vardagsmaten är här!

Hyllorna svämmar över av nya matgryn. Härligt, tycker Viktklubb.se:s matspanare och dietist Maria Nygårds.

– På tiden att det kommer alternativ till ris, potatis och pasta. De nya grynen är billiga, mättar bra och fulla med näring. Våga prova!

Som novis känner man sig lätt vilsen bland allt det nya. Vad ska man välja?

– Röd quinoa är proppat med protein och lätt att använda. Koka och blanda i en matig sallad till exempel, tipsar Maria Nygårds.

– Mathavre är också enkelt att tillaga och fullt med näring. Koka och ät i stället för ris.

Annars är det en smaksak. Prova dig fram. Och glöm det där med gryn och långkok.

– Nu behöver du inte blötlägga längre. Öppna bara paketet och koka direkt. Hur enkelt som helst.

Bli grynsmart med Viktklubb.se

Nyhet: Canihua! - Det ”nya” quinoa

Örten canihua som kommer från Peru. Grynen innehåller mycket protein, kring 15 – 19 procent samt de fleromättade fettsyrorna Omega-3, 6 och 9. Canihua är även rikt på mineralerna kalcium, fosfor och järn. Grynen är goda att ha i sallader eller som tillbehör istället för till ris eller pasta. Canihua är mindre till storleken än quinoa. Ett annat sätt att tillaga canihua är att rosta fröna, mala dem till mjöl och sedan använda det på olika sätt i matlagningen bland annat till gröt. Canihua kokas med dubbelt så mycket vatten, 1 dl frön till 2 dl vatten i cirka 20 minuter tills vattnet kokat in. Än så länge finns produkten bara på välsorterade butiker, men vill du prova, be din butik att ta in canihua.

Amaranth – Nyhet!

Ett frö. Nära släkting till quinoa (se nedan). Relativt nytt på butikshyllorna. Gott att koka till gröt, eller att baka med. Utan gluten.

Bovete – Gott som gröt!

Trots sitt namn är bovete en ört. Men eftersom bovete liknar sädesslagen brukar det räknas till dem. Lättsmält och rik på mineraler. Finns att köpa som helt, krossat, flingor eller mjöl. Ät som ris eller gör gröt på flingorna. Av bovetemjöl gör man bland annat blinier. Skölj i hett vatten innan du tillagar bovetet.

Bulgur – Bra nybörjargryn!

Kusin till couscous, men grövre i konsistensen och mer näringsrikt. Tillverkas av durumvete. Ät som alternativ till ris, potatis eller pasta. Gott även i sallader. Brukar finnas i olika grovlekar. Satsa på fullkornsbulgur för att maxa fiberintaget. Tillagningstid: Cirka 10 minuter.

Couscous – Snabbast!

En veteran i sammanhanget, har funnits i butikerna i många år. Görs på durumvete. Snabblagat. Passar bra till kött– och grönsaksrätter. Också gott som salladsbas. Vanligt i Nordafrika. Använd som alternativ till ris, potatis eller pasta. Tillagningstid: Ett par minuter. Låt koka upp och dra av plattan. Låt svälla några minuter och rör i en klick smör för mer smak.

Dinkel– Ersätter vetemjöl!

Dinkel är en sorts vete. Finns att köpa i flera varianter, bland annat helt dinkel, som flingor eller mjöl. Helt dinkel är rikt på fibrer, mineraler och vitaminer. Kokt helt dinkel är gott i sallader eller som alternativ till ris, potatis eller pasta. Dinkelmjöl funkar bra att baka med och kan ersätta vetemjöl. Av dinkelflingor kan du koka gröt, eller blanda till müsli. Dinkel är svårare att skörda än vanligt vete, därför kostar dinkelprodukter lite mer. Däremot innehåller de mer näring än vanligt vete. Tillagningstid: Helt dinkel ska sköljas och blötläggas innan tillagning. Därefter ska de kokas 60 – 90 minuter. För krångligt? Satsa på gröt av dinkelflingor i stället, tar bara 10 minuter.

Kamutvete – Från Egypten!

Ursprungligen från Egypten. Kornen är lite större och innehåller mer protein, mineraler och vitaminer än vanligt vete. Söt och nötaktig smak. Använd som alternativ till ris, potatis eller pasta. Finns också som mjöl. Tillagningstid: Cirka 10 minuter.

Matkorn – Kolesterolsänkande!

Tillverkas av korn. Innehåller betaglukan som sänker kolesterolet i blodet. Grynen är större än couscous och bulgur. Använd som alternativ till ris, potatis eller pasta. Mättar bra. Konsistensen påminner om råris. Tillagningstid: Cirka 12 minuter.

Matvete – Mycket näring!

Tillverkas av vete. Är helt vete som man tagit bort det yttersta skalet på. Innehåller alltså mer näring än mer behandlade veteprodukter, som till exempel couscous. Ät istället för ris, potatis eller pasta. Tillagningstid: Cirka 15 minuter.

Polenta – Gott att baka med!

Torkat majsmjöl. Gott som gröt eller att baka med.

Quinoa – Proteinrikt!

Inte alls ett sädesslag, utan en ört. Ursprungligen från Sydamerika. Rik på näring. Speciellt protein men innehåller även mycket mineraler och vitaminer. Ät som ris, potatis eller pasta eller blanda i sallader. Lite nötaktig smak. Glutenfritt. Det finns även röd och svart quinoa, men det är mindre vanligt. Färgad quinoa har en tydligare nötsmak och är fastare i konsistensen. Puffad quinoa kan du blanda i müsli. Tillagningstid: Skölj först i hett vatten och koka sedan i cirka 15 minuter.

Källa: Saltå Kvarn, Frebaco

Testa redan ikväll!

Läs mer: