Varning för värsta kräksjukan

HÄLSA

I år blir det tuffaste angreppet hittills

Vinterkräksjukan slår hårdare än någonsin.

Aldrig har så många fall rapporterats som den gångna veckan.

– Stockholmsområdet är absolut värst drabbat, säger Kjell-Olof Hedlund vid Smittskyddsinstitutet.

Kaskadspyor och diarréer lamslår familjer, arbetsplatser och sjukhus. I år är vinterkräksjukan aggressivare än tidigare år.

Värre än 2004

Aldrig har så många fall av norovirus rapporterats från Sveriges sjukhus som den gångna veckan. Redan tidigt i höstas var antalet insjuknade fler än mot­svarande siffror för rekord­året 2004 som blev en besvärlig vinter inom vården.

I år har kräksjukan än så länge slagit till ojämnt.

– Förvånansvärt få fall har rapporterats från Göteborg och Örebro, medan Stockholm och Malmö är hårt drabbade, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

På Stockholms sjukhus är det personalbrist och ont om vårdplatser två problem som följer med smittutbrottet. På Södersjukhuset har hittills fem avdelningar stängts för sanering, och på Danderyds sjukhus är två avdelningar stängda.

Finns kvar i veckor

På sjukhusen kan det smittsamma viruset sprida sig snabbt mellan besökare, patienter och personal. En annan vanlig smittväg är genom mat.

– En sjuk person kan ­genom hanteringen sprida viruset genom mat. Särskilt i kalla bufféer, tårtor och frukt. Och viruset kan över­leva i dagar och veckor i mat som inte värms upp, säger Kjell-Olof Hedlund.

Det tar mellan ett halvt dygn och 48 timmar för viruset att ge sig till känna hos den smittade, som då kan bli illamående eller i värsta fall drabbas av kaskadspyor.

– Men i en smittad familj kan familjemedlemmarna få sinsemellan helt olika symptom och sjukdomsförlopp.

Hur ska man göra för att slippa bli sjuk?

– Det är omöjligt att undvika. Men för att förhindra att smittan förs vidare ska man hålla sig hemma i 48 timmar efter de sista symptomen.

Så smittar kräksjukan

Så skyddar du dig

Så blir du frisk igen

Läs också:

Karin Moberger