Träna med MUSIK så går det som en dans

Låt musik bli det viktigaste redskapet när du tränar. Då blir träningen både lättare och roligare.

MUSIK GER ENERGI Med musik går träningen lättare, musiken stimulerar och driver på rörelser så att vi orkar ta ut dem mer.
MUSIK GER ENERGI Med musik går träningen lättare, musiken stimulerar och driver på rörelser så att vi orkar ta ut dem mer.

l Kroppen vill röra sig till musik. Det börjar redan i fosterlivet.

– Fostret känner rytmen av mammans hjärtslag i hela kroppen. Ett barn som hör musik kan inte stå stilla. Det rör sig spontant i takt med musiken, säger Anna Iwarsson, generalsekreterare i Friskis&Svettis.

Hon är sjukgymnast och har utbildat gympaledare i 14 år. Musiken står i centrum.

– Musik går rakt in i kroppen. Den förmedlar känslor. Den stimulerar och driver på rörelser så att vi orkar ta ut dem mer.

Det är därför det går lättare att träna till musik – förutsatt att vi gillar musiken. Ljudvolymen får inte heller vara för hög eller för låg. Tempot eller takten ska också stämma med träningen.

– Då får vi mer energi, blir glada och känner rytm i rörelserna, säger Anna Iwarsson.

Olika instrument påverkar även kroppen olika, visar undersökningar. Det handlar både om ljudfrekvens och rytm.

– Slagverk som trummor känns i fötter och ben och gör att vi vill röra på benen. Orgelmusik känns som ett burr i maggropen. Vibrationer från stråkar upplevs i huvudet.

Mätbar effekt

– Olika musiktyper som salsa, pop, tekno, disko och funk kan också styra vilka delar av kroppen vi vill röra på som höfter, armar eller att bara stampa runt med fötterna.

Hur musik påverkar kroppen kan även mätas. Hjärtfrekvensen minskar och blodtrycket sjunker. Det bildas mindre mjölksyra. Vi blir mindre trötta och orkar mer, visar en studie på tio vältränade män vid Bloomsburguniversitetet i USA.

De fick springa på löpband i 15 minuter – med och utan musik. Med musik ökade prestationsförmågan. Det kan bero på att musiken är avslappnande. Det minskar muskelspänningen och ökar blodflödet till musklerna, tror forskarna bakom studien.

Att samtidigt träna och lyssna på långsam, mjuk populärmusik ökar uthålligheten och minskar fysisk och psykisk stress under ansträngning, visar en annan studie på 24 studenter på Tennesseeuniversitetet i USA.

Kolla takten i din favoritmusik – välj rätt låt till träningen

Gympaledarens favoriter

Här är några av Anna Iwarssons, generalsekreterare i Friskis&Svettis, favoritlåtar med olika tempo (BPM) och hur de styr hennes kropps rörelser:

Var rädd om öronen

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN