Schyman: Lådvin är en kvinnofälla

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är alldeles för lätt att gå där och krana”

Alkoholistfälla Gudrun Schyman oroas av att kvinnor över fyrtio dricker allt mer. Lådvinerna gör missbruket lättare att dölja. "Många kvinnor använder vin som "medicin" för att komma undan all stress. Vinet står där på diskbänken och ingen ser hur mycket du har druckit", säger hon.
Foto: Foto: Björn lindahl
Alkoholistfälla Gudrun Schyman oroas av att kvinnor över fyrtio dricker allt mer. Lådvinerna gör missbruket lättare att dölja. "Många kvinnor använder vin som "medicin" för att komma undan all stress. Vinet står där på diskbänken och ingen ser hur mycket du har druckit", säger hon.

Visby. Gudrun Schyman rasar mot Systembolagets lådviner.

De riskerar att göra medelålders kvinnor till alkoholister.

- Det är alldeles för lätt att gå där och krana, säger hon.

Mängden vin avser konsumtion per vecka för kvinnor. Det går egentligen inte att säga hur mycket en person kan dricka utan att riskera skador - det finns ingen ”riskfri” alkoholkonsumtion. Källa: Aktiva Länken

Det var på ett seminarium om kvinnor och alkohol i Almedalen i går som den forna vänsterledaren varnade för faran med lådviner.

- Många kvinnor tar ett glas vin när de kommer hem från jobbet, fortsätter dricka medan de lagar mat och sen dricker de tillsammans med andra till middagen. Till sist tar de lite vin för att vara säkra på att somna, säger hon.

Särskilt kvinnor i medelåldern riskerar att drabbas av "lådvinsalkoholismen". Vinet blir ett sätt att varva ner för pressade yrkeskvinnor som ofta har huvudansvaret för hem och familj.

Eget missbruk

- Den som blundar för sitt drickande har oerhörd stor hjälp av de här lådorna eftersom det inte syns hur mycket du dricker. Ingen kan komma in och säga: "Men herregud har du redan druckit halva flaskan?".

Gudrun Schyman, 56, vet vad hon talar om. Hennes alkoholism kom smygande, ett normalt drickande blev långsamt till ett missbruk.

- Jag började använda alkohol som en stötdämpare för de svårigheter som fanns i mitt liv, säger hon.

Att förbjuda lådviner tror hon inte är möjligt. Men hon vill ifrågasätta utvecklingen av alkoholprodukter i Sverige.

- Alkoläsk och cider är andra exempel på hur man försöker göra alkoholen till ett naturligt inslag i vardagen.

I sommar har Schyman varit nykter i fem år. Hon går fortfarande på Anonyma Alkoholisters möten och är noga med att påpeka att även om hon inte dricker något i dag kan hon aldrig garantera att hon kommer att vara nykter resten av livet. Men behovet av att använda alkohol för att koppla av har försvunnit. Nu går hon ut i naturen i stället.

Långa promenader

- Det blir många och långa promenader i skogen. Jag försöker att inte stressa upp mig utan ser till att ha tid för eftertanke.

Det är inte bara den galopperande alkoholkonsumtionen hos medelålders kvinnor som oroar Gudrun Schyman. Det ökande ungdomsfylleriet är lika allvarligt. Ett stort problem är det tilltagande supandet i tv:s dokusåpor.

- Drickandet glorifieras väldigt mycket. Att festa blir detsamma som att supa och knulla runt, säger hon.

Gudrun Schymans dagar i Almedalen kretsar annars kring feminismen. Frågan alla vill ha svar på är om hon kommer att starta ett feministiskt parti. För några veckor sedan träffade hon Margareta Winberg för att diskutera hur långt arbetet har kommit.

- Många tycker att ett sådant parti behövs nu. Det jag kan säga är att det pågår samtal men det går ännu inte att säga vad det kommer att leda till.

testa

Elisabeth Marmorstein

Publicerad: