Däför blir killar knäppa när de ser en snygg tjej

Publicerad:
Uppdaterad:

Varför agerar jag som en idiot när jag ser vackra kvinnor? frågar sig den amerikanska journalisten Greg Gutfeld.

Ja, varför gör han det? Och gör verkligen alla män det?

Japp. Det gör de, enligt hjärnforskaren Martin Ingvar och sexologen Malena Ivarsson. De kan helt enkelt inte rå för det.

Det finns män som kliver rakt in i lyktstolpar när de ser en vacker kvinna. Eller krockar, sluddrar, tappar saker – och hela kontrollen.

Men det är inte deras fel, det är reptilhjärnan som har tagit över. Och hjärnan klarar inte av att göra flera saker samtidigt.

– Det handlar till viss del om att sortera information, att välja det som är viktigt, säger Martin Ingvar, professor vid Institutionen för Klinisk Neurovetenskap på Karolinska institutet i Stockholm.

– När mannen träffar en kvinna han blir attraherad av tänker han inte bara på sex, han tänker också instinktivt på att det finns löfte om en relation. Att inleda en relation innebär också fortplantning och att förlänga artens överlevnad och det är viktigt för honom, även om han inte vet det.

– Han drar igång hela batteriet och lägger all sin koncentration och uppmärksamhet på det. Hjärnan har en begränsad kapacitet och klarar inte av att koncentrera sig på för många saker samtidigt, vilket leder till att han kan göra en massa tokiga saker, säger Martin Ingvar.

Den här typen av värderingssystem härstammar från de äldre delarna av hjärnan, den så kallade reptilhjärnan, som ligger i pannloben.

– För länge sen följde vi våra instinkter betydligt mer, men i dag har vi utvecklat en social spärr som gör att vi inte slänger av oss kläderna på plats och ber den andra att göra det också, säger Martin Ingvar.

Vad är det då som får oss attraherade?

– Det finns undersökningar som visar att ett lagom symmetriskt ansikte gör att vi attraheras, det ska vara någonting vi har sett förut och utseendemässigt ska det vara någorlunda från samma kultur, förklarar Martin Ingvar.

Men även andra saker kan få igång oss. Luktsignaler, feromoner, och kroppsspråket kan också få oss att snubbla och göra dumma saker.

Särskilt galna blir männen när kvinnorna har ägglossning – män kan nämligen lukta sig till en fertil kvinna och då går reptilhjärnan igång på allvar och testosteronhalten är som störst.

Och männen krockar med lyktstolpar.

Fumliga i hela världen

Martin Ingvar krockade visserligen inte när han mötte sin hustru. Men bra nära.

– Vi satt på en restaurang och pratade och jag var väldigt intresserad av vad hon hade att säga, så intresserad att jag inte kunde släppa hennes blick, så när jag skulle dricka av ölen klarade jag inte av att ansluta läppen till glaset utan hällde allt i knät i stället, erkänner han.

Men det är inte bara svenska män som kör av vägen. Det är ett universiellt fenomen – alla kulturer reagerar ungefär likadant när hormonerna börjar hoppa.

– När en kvinna blir attraherad av en man lägger hon huvudet på sne, ler och höjer ögonbrynen. Det är ögonen som markerar intresset. Männen beter sig ungefär som seriefigurer. De överdriver sina rörelser, bröstar upp sig och försöker på alla sätt att dra uppmärksamheten till sig, säger sexologen Malena Ivarsson.

Hennes före detta man var fumlig och spillde konjak på deras första dejt.

– Då trodde jag att han var klumpig, men nu förstår jag att det berodde på att han var attraherad och nervös, skrattar hon.

Hon tror att kvinnor visst kan göra lika tokiga saker som män när de blir attraherade.

– Ja, vi kan också göra hysteriska saker, det tror jag inte har med kön att göra. Däremot är vi uppfostrade att inte visa det på samma sätt, tror Malena.

Eftersom vi är mycket biologiska varelser krävs det inte särskilt mycket för att vi ska få igång en attraktion, enligt Malena Ivarsson.

– Om en kvinna börjar dra handen under håret och röra vid sin egen kropp, vid halsen eller smeka sig på låren börjar mannen genast brösta upp sig och kvinnan svarar, precis som en dans, förklarar Malena.

De män som har svårt att få kontakt med kvinnor och män som våldtar, har inte uppfattat att det är en dans. De tror att kvinnan säger ja och missuppfattar avvisande signaler – eller inbjudande.

Och tvärtemot vad man kanske tror, är det kvinnan som alltid tar första steget.

– Kvinnan ger nästan alltid första signalen, men det är mannen som tar det första verbala steget och kretsar som ett flygplan runt henne, säger Malena.

När dansen väl börjar är det viktigt att inte svara verbalt och fråga efter sex – vi ska i stället svara på samma sätt. Med kroppsspråket.

Förälskade par har kommit en bit längre in i dansen. De kopierar varandras rörelser och pratar på samma sätt.

– Det är ett tips om man vill att någon ska känna förälskelse. Imitera hans eller hennes rörelser.

Petra Holm

Publicerad: