Affischnamn för bluffpiller

Livsmedelsverket: Det är värdelöst
Stig Strand: Det har fungerat för mig

Kosttillskottet Vitaepro lovar att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv.

Men enligt Livsmedelsverket är produkten värdelös.

– Jag skulle inte slänga mina pengar på det, säger Åsa ­Brugård Konde.

”Har ett avtal”  Skidlegendaren Stig Strand har använt Vitaepro i flera år och är ett av kosttillskottets stora affischnamn. ”Det har fungerat bra för mig”, säger han när Aftonbladet berättar om Livsmedelverkets dom: att produkten är värdelös.
”Har ett avtal”  Skidlegendaren Stig Strand har använt Vitaepro i flera år och är ett av kosttillskottets stora affischnamn. ”Det har fungerat bra för mig”, säger han när Aftonbladet berättar om Livsmedelverkets dom: att produkten är värdelös.

Aftonbladet har de senaste dagarna granskat kändispreparaten som lovar dig bättre hälsa, mer ork och snyggare kropp.

En av de stora aktörerna på kosttillskottsmarknaden är Vitaepro. Förutom vitaminer och krillolja innehåller produkten enligt deras egen hemsida, ”några av naturens starkaste antioxidanter”. Men enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, kvittar det hur många verksamma antioxidanter medlet innehåller.

”Det är värdelöst”

– De tre antioxidanter, karoten­oider, som finns i Vitaepro har ändå ingen antioxidativ effekt om de ­intas som kosttillskott. De måste ingå i maten vi äter för att de ska ­göra nytta.

Men det innebär i så fall att den här produkten är värdelös?

– Det är värdelöst, ja. Sen finns det vitaminer, omega 3 och annat, som man kan må bra av. Men det är inget som man måste ta tillskott för få i sig, säger hon.

För att få lov att marknadsföra löften om att vissa ämnen ska förbättra hälsan, måste forsknings­studier skickas till Efsa, en myndighet inom EU. Där görs ett utlåtande om de utlovade effekterna faktiskt går att bevisa. Karotenoiderna i Vitaepro hör till de ämnen där de påstådda hälsoeffekterna inte har kunnat bevisas.

– Efsa har inte sett ett positivt samband. Men just nu är vi inne

i en period där vi väntar på att lagstiftningen säger nej till att den nuvarande marknadsföringen, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

”Prata med Vitaepro”

Det främsta affischnamnet för Vitaepro är skidlegendaren Stig Strand. Han säger själv att han använt produkten i flera år.

– Det har fungerat bra på mig.

Men enligt Livsmedelsverket gör preparatens antioxidanter ingen nytta på kroppen.

– Och det kan du bevisa?

Enligt myndigheten är det så.

– Då tycker jag att du ska prata med Vitaepro om det.

Men du är ju en känd person med stort förtroende hos svenska folket och du marknadsför det här preparatet. Jag vill gärna höra vad du tycker om …

– Du får prata med Vitaepro och sen kan du återkomma till mig.

Får du betalt av Vitaepro för att berätta om deras produkter?

– Jag behöver inte tala om för dig vad jag får. Men det är klart att jag har ett avtal med dem. Jag tycker att du ska skicka ett mejl till mig med dina frågor.

Du får ju chansen att säga varför du väljer att saluföra den här produkten, här och nu.

– Jag vill ha ett mejl med dina ­frågor som jag kan besvara. Det är mitt krav och det är fair.

Kommer du fortsätta använda Vitaepro efter det jag har berättat för dig?

– Jag vill att du skickar ett mejl till mig, säger Stig Strand.

Publisert: