Nytt hopp för flintskalliga

HÄLSA

Amerikanska forskare kan ha hittat botemedlet

Foto: AFP
OVÄNTAT GENOMBROTT Amerikanska forskare kan ha hittat ett botemedel mot tunnhårighet. På möss verkar det i alla fall fungera alldeles utmärkt.

Säg farväl till flinten.

Amerikanska forskare kan ha hittat botemedlet mot skallighet åtminstone för möss.

– Vi är fortfarande i ett tidigt stadium, säger Million Mulugeta, vice forskningsledare.

Det började som en studie av en kemisk sammansättning med stressreducerande effekter på magen. Testet gjordes på genetiskt manipulerade möss som överproducerade stresshormon och därför inte hade någon päls.

Kan vara lösningen

Efter tre månader, när forskarna skulle återuppta experimenten, upptäckte de något otroligt: alla behandlade möss hade plötsligt fått hår.

– Det var ett fullständigt oväntat fynd, säger Million Mulugeta, vice forskningsledare vid University of California, till New York Times.

Nu tror forskarna att den oväntade bieffekten kan vara lösningen på skallighet – fast än så länge bara på möss.

Starka observationer

– Vi är fortfarande i ett tidigt stadium i forskningen. Observationerna är starka men vi vet inte om effekten är överförbar på människor. Allt detta ska undersökas och vi kommer att fortsätta att söka lösningen hela vägen, säger Mulugeta.

Men alla är inte övertygade. Dermatologen George Cotsarelis tror att behandlingen förmodligen bara ger effekt på skallighet orsakad av stress, och inte ärftlig skallighet.

– Det är svårt att säga något om huruvida det här kommer att leda till något nytt, säger han till New York Times.