11-åringar får kritiserad behandling

Av: 

Carolina Chreisti Eriksson

Magsjukdomar

I Storbritannien erbjuds barn i 11-årsåldern att få en gastrisk ballong insatt i magen i ett försök att stoppa fetmaepidemin bland unga. Men metoden kritiseras i Sverige.

Claude Marcus, professor i pediatrik och huvudman för Rikscentrum för svår övervikt hos barn vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Claude Marcus, professor i pediatrik och huvudman för Rikscentrum för svår övervikt hos barn vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

900 000 brittiska barn och ungdomar är så feta att deras hälsa är i fara.  I ett försök att sätta stopp för den här oroande utvecklingen erbjuds nu barn så unga som 11-12 år att få en gastrisk ballong insatt i magen. Ballongen av silikon minskar mängden mat som får plats i magsäcken och ska användas hos överviktiga barn där allt annat har misslyckats; dieter, motion och viktminskningsmedicin.

Skapar en mättnadskänsla

I det revolutionerande första försöket ska upp till 15 gravt överviktiga barn och tonåringar i Storbritannien erbjudas ballongen som förs ner i magen via munnen under narkos. Väl i magen blåses den upp med luft eller saltlösning via en kateter, och tar då upp så pass mycket plats i magen att det skapar en mättnadskänsla. Efter sex månader tas ballongen ut och efter det måste patienten fortsätta att äta små portioner för att bibehålla sin viktminskning.  
Om försöket lyckas menar experter att metoden kan bli ett både billigare och mer accepterat sätt att få bukt med den växande fetmaepidemin bland barn än metoden med så kallade gastriska band* runt magsäcken, eftersom dessa kräver kirurgiska ingrepp.

Kan få dödlig utgång

Men kritiker i Storbritannien har höjt sina röster mot att ballongmetoden nu ska prövas på barn. Biverkningar inkluderar illamående och kräkningar och om ballongen skulle lossna och vandra ut i buken så kan det få dödlig utgång. 
Claude Marcus, professor i pediatrik och huvudman för Rikscentrum för svår övervikt hos barn vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, håller med kritikerna och är mycket tveksam till metoden.
– Det finns många skäl att ifrågasätta den här metoden. Jag har faktiskt inte läst något om den på sju-åtta år. För det första är det en metod som man har övergivit när det gäller behandling av vuxna eftersom den inte har gett nämnvärd effekt. Då är det lite underligt, milt uttryckt, att man nu ska prova den på barn. Det är en metod som ger ganska mycket biverkningar och inte är särskilt effektiv. Delvis på grund av att den bibehåller en stor magsäck.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magsjukdomar