Nya samband mellan vaccin och narkolepsi

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Undersökning presenteras på presskonferens idag – Aftonbladet bevakar

Barn och unga löper fyra gånger högre risk att få narkolepsi om de vaccinerat sig mot svininfluensa.

Det bekräftade Läkemedelsverket idag. 

Nu ska verket fortsätta att utreda sambandet.

Somnade i snödriva Reidar, 6, drabbades av narkolepsi efter att ha blivit vaccinerad mot svininfluensa. ”Han blev jättetrött, fick feber och utslag.” har hans mamma Helena Unée berättat för Aftonbladet.
Somnade i snödriva Reidar, 6, drabbades av narkolepsi efter att ha blivit vaccinerad mot svininfluensa. ”Han blev jättetrött, fick feber och utslag.” har hans mamma Helena Unée berättat för Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare skrivit om flera fall där barn och ungdomar drabbats av den kroniska sjukdomen narkolepsi, sömnsjuka, efter att ha blivit vaccinerade mot svininfluensa. I dag bekräftade Läkemedelsverket sambandet mellan vaccinet Pandemrix och sjukdomen.

– Nu är det viktigt att frågetecken rätas ut, att det blir tydliga regler för hur de drabbade ska få ersättning. Hjälpen måste samordnas så att inte det blir olika beroende på vilket landsting man tillhör, säger Robert Unée, pappa till narkolepsisjuke Reidar som Aftonbladet tidigare skrivit om till Sveriges Radio.

Fyra gånger så hög risk

Enligt den löper barn och ungdomar under 20 år fyra gånger så hög risk att få narkolepsi om de vaccinerat sig med Pandemrix. Det betyder tre narkolepsifall per 100 000 vaccinerade barn.

50-tal anmälningar

Vaccinet, Pandemrix, användes i den stora massvaccinationen av svenskar vintern 2009. Ungefär 60 procent av den svenska befolkningen vaccinerades då mot svininfluensa. Sedan dess har ett 50-tal anmälningar om sambandet mellan Pandemrix och narkolepsi har lämnats in till Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket ska nu fortsätta utreda sambandet och ska presentera sina resultat i sommar enligt Vetenskapsradion.

Inga under 18 vaccineras

I fredags gick Socialstyrelsen ut med nya rekommendationer kring Pandemrix – ingen under 18 år bör vaccineras.

Tidigare i vintras publicerade en studie i Finland som visade att risken för vaccinerade barn att få narkolepsi var nio gånger högre än normalt. Av de 60 finska barn som fick sjukdomen 2009 och 2010 hade 52 blivit vaccinerade.

Fakta svinfluensan

De första svenska fallen av svininfluensa rapporterades under sommaren 2009.

31 personer har hittills avlidit i sjukdomen i Sverige.

Mellan 240 000 och 610 000 personer beräknas ha insjuknat i influensan.

Drygt 60 procent av Sveriges befolkning har vaccinerats mot viruset.

Sedan i början av mars 2011 har antalet nyanmälda fall per vecka av influensa A(H1N1) 2009 legat konstant. Under den senaste veckan har 21 nya fall anmälts enligt Smittskyddslagen, i stort sett oförändrat jämfört med föregående vecka (25 st). Sju av de nya fallen har krävt sjukhusvård.

Vecka 11 2011 syntes en tydlig nedgång av det totala antalet influensadiagnoser i laboratorierapporteringen, men nivån låg fortsatt högre än normalt så här års.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Publicerad: