Glutenintolerans kan leda till cancer

Av: 

Lina Thorén

Allergi

Ny svensk forskning visar på koppling

Celiaki, eller glutenintolernas, är idag en folksjukdom. Tusentals människor måste noga kontrollera vad de äter för att må bra.

Men det är inte det enda problemet för de drabbade. Enligt ny svensk forskning drabbas glutenintoleranta oftare av cancer, hjärtsjukdom och astma än andra.

På Svenska Celiakiförbundet anser man att de nya rönen är mycket viktiga.

Ny forskning visar att personer som lider av glutenintolerans löper större risk än andra att drabbas av en rad andra allvarliga sjukdomar.

En av de forskare som tagit fram de nya uppgifterna är barnläkaren Jonas Ludvigsson på Karolinska institutet. Han har tillsammans med kollegor jämfört patientregister. Resultaten visade att det finns en koppling mellan glutenintolerans och cancer och hjärtsjukdom – glutenintoleranta verkar löpa högre risk att drabbas av både cancer och hjärtsjukdom.

Viktigt att få rätt diagnos

Forskarna bekräftade även en koppling mellan glutenintolerans och astma.

– I dag kan så många som tre till fyra procent av Sveriges befolkning ha celiaki och dessa måste snabbt få adekvat behandling. Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att försöka hitta alla de som i dag kanske går omkring med lättare depressiva symtom och orkeslöshet utan att veta vad det beror på, säger Eva Bengtsson, generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet.

Hon anser att de nya rönen är viktiga och menar att de bara ytterligare visar hur viktigt det är att glutenintoleranta får diagnos.

Vanliga besvär hos vuxna med obehandlad glutenintolerans:

Trötthet

Diarré, gaser eller uppblåsthet och andra mag– och tarmbesvär

Viktminskning

Blåsor i munnen

Hudutslag

Problem med att få barn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allergi