”Vegan - för att rädda världen”

Av: 

Viktoria Hansén

Mattias Kristiansson kommer blogga om mat, vegoprodukter, restaurangbesök och mycket annat.
Mattias Kristiansson kommer blogga om mat, vegoprodukter, restaurangbesök och mycket annat.

Hälsa

Ett ögonblick... 

... Mattias Kristiansson, som precis börjat blogga för Wellness.

Vem är du?

– Jag heter Mattias och kommer ursprungligen från Malmö. Är utbildad inom grafisk design men har mest jobbat som matskribent de senaste åren. Först var det med tokiga bakverk som resulterade i bakboken "Bake my day", sen gick jag över till vegansk mat som jag är helt frälst i nu. Bor med min sambo Jonas och älskar älskar älskar mat. Och att resa. Gärna både och samtidigt.

Vad kommer du att blogga om? 

– Mat mat mat och lite mera mat. Vardagsrecept, festmat, tips på nya vegoprodukter, restaurangbesök och allt annat som händer i min stressiga men fantastiskt roliga vardag.

Varför är du vegan?

– Jag började för att jag ville rädda världen. Jag tänkte att en köttfri dag i veckan kan alla offra, sen blev det bara fler och fler. Nu är jag det för att rädda världen, min hälsa, för att jag inte vill döda djur och för att jag vill fortsätta vara skitsnygg och hälsosam.

Vad har du alltid i skafferiet/kylskåpet? 

– I kylen har jag alltid mandelmjölk som jag brukar ha till min havregrynsgröt. Citron, tahini och vitlök räddar det mesta. Och chokladsås såklart! I skafferiet är det en massa matvete, matkorn, mathavre, ris, quinoa, pasta, linser, ärter, bönor, nötter, fröer och torkat vegokött. Sånt som håller i evigheter. Sen även lite choklad och godis för att balansera upp det nyttiga.

Vad är det godaste du någonsin ätit? 

– Jag och min sambo var på den veganska fine dining-restaurangen Candle 79 i New York i höstas och där åt jag en Seitan Piccata som fick mig att trilla baklänges av lycka. 

Om man är nyfiken på vegansk mat, hur ska man börja? 

– Enklast är att bara ersätta animaliska produkter med vegetabiliska rakt av. Krångla inte till det. Sojafärs i stället för köttfärs, vegokorv i stället för köttkorv, växtbaserade mejeriprodukter (smör, mjölk och grädde) i stället för komjölksbaserade och frossa i allt vegokött du hittar i stället för djurkött.

Om du bara fick äta frukost, lunch eller middag, vad skulle du välja och varför? 

– Jag är inte alls en frukostmänniska och lunch känns mest som en transportsträcka, så jag väljer middag. Det är härligt eftersom jag, beroende på vad jag känner, kan välja att göra en superenkel middag på två minuter eller lägga ner halva kvällen på den. Och jag kan äta den ensam eller med ett gäng vänner. 

Vem bjuder du helst på middag? 

– Jag har middagar hela tiden och älskar att bjuda över folk, speciellt dem jag inte träffar så ofta. Ännu bättre om de är köttätare, för jag älskar att servera rafflande god vegomat och se deras reaktioner.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: