Carl-Johan, 10, fick fel diagnos - dog

HÄLSA

För snart ett år sedan dog Carl-Johan Frykfors i den fruktade nervsjukdomen ALD.

Han blev bara 10 år.

- Om sjukdomen hade upptäckts tidigare hade han kanske levt i dag, säger hans mamma Sophie.

Foto: Läkarna trodde på ADHD Carl-Johan hade den dödliga nervsjukdomen ALD. "Om sjukdomen upptäckts tidigare, hade han kanske levt idag", säger mamma Sophie Frykfors.

Carl-Johan utvecklades normalt fram tills han började skolan. Men i första klass kom de första, smygande, symptomen.

- På BUP i Malmö fick han diagnosen ADHD, säger Sophie Frykfors.

De sa att Carl-Johan hade autistiska drag och att han var hyperaktiv. Ingen kom på tanken att remittera honom till en barnspecialist.

"Borde fått remiss"

- Ingen får plötsligt ADHD eller blir autistisk i sjuårsåldern. Han borde ha remitterats till en barnneurolog direkt, säger Sophie Frykfors.

För två år sedan drabbades Carl-Johan av svåra kramper i en simbassäng i Åre. Han flögs med helikopter till Östersund, där barnläkaren snabbt remitterade honom till barnneurologen på Malmö allmänna sjukhus. Efter två veckor fick han sin diagnos. Men sjukdomen var långt framskriden.

Kritisk till vårdkedjan

Carl-Johans enda chans var att få en benmärgstransplantation. Den fick han i Berlin i april 2003, men då var det redan för sent. Han dog i februari 2004.

- Hade han skickats till en barnneurolog på en gång så hade han kunnat få sin transplantation innan det hade gått för långt, säger Sophie Frykfors, som är kritisk mot barnpsykiatrin.

- Barn som har neurologiska störningar som de som Carl-Johan hade måste skickas vidare till läkare som kan bedöma symptomen på ett riktigt sätt. Annars kommer fler barn att dö i onödan.

Boel Andersson-Gäre, ordförande i Svenska barnläkarföreningen, håller med:

- Länkarna mellan vårdkedjorna fungerar inte. Med en bättre samverkan blir det lättare att göra allt rätt från början.

Sjukdomen drabbar bara pojkar

Svante Lidén