Adam har gjort slut med sin smarta mobil

Av: 

Josefin Westin

Mobiltelefoni

Adam Timander, 32, slutade med sin smartphone på test.
Nu har det gått två månader och han har helt gjort slut med den:
– Jag har sålt mobilen och känner mig friare.

Känslan hade länge gått och gnagt inom honom. Adam Timanders smarta telefon hade gått från att vara något han bara glatt använder och har nytta av till att att han allt oftare ifrågasatte den:

– Ska jag titta så här ofta? Ska jag ha med mig den hela tiden? Ska jag låta den ha koll på var jag åker någonstans? Det här att alltid vara påpassad, en notifikation ifrån att vara distraherad, allt sammantaget fick mig att ”nu testar jag”.

Adam har gjort slut med sin smarta mobil – och köpt en mobil som han bara kan ringa och smsa ifrån.

”Fanns en för 79 kronor”

Adam från Sörmjöle utanför Umeå i Västerbotten testade två veckor utan sin smarta mobil. Han jobbar som programledare för Eftermiddagar i P4 Västerbotten och lät lyssnarna hänga med på hans resa, som Västerbottens-Kuriren var först med att berätta om.

– Det hjälpte att jag var programledare. Man söker alltid efter något att fylla radiosändningarna. Jag gör något dels för mig själv och dels för radiolyssnaren, dubbel motivation.

Så han la ifrån sig mobilen och gick och köpte en ny. En sådan där mobiltelefon som man bara kan ringa till och från och skicka och ta emot sms.

– Jag hade kollat vad som fanns och hade tänkt köpa en för 250 kronor. Men det fanns en för 79 kronor.

Han använde datorn på sidan av. Ganska snabbt började han tappa bort mobiltelefonen, förlägga den men också glömma bort den.

– Nyss var jag utan mobilen i fyra dagar. Jag kom inte ihåg var jag hade den och var inte nog angelägen att leta upp den. Den är inte så viktigt. Det är bara att folk ska nå mig och de kan de göra via min sambo eller Facebook på datorn.

”Instagram är värst för mig”

När de två veckorna passerat var han lättad.

– Då tänkte jag ”vad skönt, nu kan jag börja leva igen som vanligt”. Jag kunde få tillbaka alla grejer som jag avhållit mig ifrån. Men jag vet inte, det hade sått ett frö i mig. Jag började fundera mer och mer.

Adams stora beroende var Instagram. Han la ner timmar per dagar på appen. Flödet av bilder, stimulans och bekräftelse.

– Instagram är värst för mig. Det är den snabbaste fixen. När jag tar upp mobilen är det alltid Instagram. När jag gjorde det igen fick jag lite distans. Jag kände fysiskt att det här tycker jag egentligen inte om. Det tar energi. Den känslan var så jäkla påtaglig. Då kände jag att jag skiter i det.

Testet gick över till att bli ett permanent livsval. Ett liv utan en smart mobiltelefon. Nu har det gått två månader och Adam har tagit ytterligare ett steg.

– Jag sålde min iphone. Jag la ut den. När jag väl skulle sälja den kändes det väldigt positivt och lättsamt tills när jag väl skulle sälja den. Då fick jag ångest. Det var så definitivt. Jag var verkligen tveksam till om jag skulle göra det. Nu känns det bra.

Fanns det några biverkningar då?

– Massor, jag kom på nya hela tiden.

”Händer att jag har tråkigt”

En smart telefon innehåller så mycket. Ens hela liv, skulle nog många skriva under på. Adam saknar att lyssna på musik eller en podd på väg till och från jobbet.

Eller att kunna slötitta på Netflix i mobilen i soffan.

– Nu måste jag lägga upp datorn i knät. Det är inte lika skönt att ligga i soffan med datorn i knät. Det är njutningen jag saknar.

Rent praktiskt saknar han ett mobilt bank-Iid.

– Det visar sig vara jätteviktigt. Vissa tjänster kan jag inte använda utan mobilt bank-id. Swish är också väldigt praktiskt.

Men biverkningarna av ett liv utan en smart mobil med pockande sociala medier och ständiga notifikationer är ändå positiva.

– Det är att känna att det är andningsstunder. Det är ett vakuum och stunder av ingenting mellan saker. Det kan hända att jag har tråkigt. Det kommer jag inte ihåg sist jag hade. Jo, när jag glömde mobilen. Jag blir också mer kreativ.

”Jag känner mig friare”

Hör han att andra får notifikationer så påminns han. Att de brukade gå till honom.

– Oh my good, det är en så jäkla skön sak att missa. Jag känner att jag missar saker men inte att jag går miste om saker. Det är lite spännande också. Det är ett experiment. Vad kommer hända om ett tag? Jag kan bara ringa och ibland glömmer jag mobilen. Jag fick soppatorsk med skotern och då hade jag ingen mobil och fick gå.

– Jag känner mig friare över huvud taget. Jag moraliserar inte men det är en skön känsla att jag är fri. Det är en skönt känsla även om jag kan sakna det jättemycket, att inte vara sammanväxt med den , mobilen.

Har du blivit en mer närvarande förälder?

– Det är inte så att ”gud vad jag är närvarande” men jag slipper känslan av att jag försummar dom för att jag håller på med telefonen.

Och om han ändrar sig i framtiden blir det max en Ipad.

– För det är inte så att jag kommer ha en Ipad med mig i fickan hela tiden. Det är jag mest emot att mobilen ska vara bara en rörelse ifrån en.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

LÄS VIDARE

14-åringarna la undan mobilerna – det hände

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni

Bank-id

Instagram

Swish