Så mycket borde du sova

Ny forskning: Kan vara mindre än du tror

Vi har alla hört att vi borde sova åtta timmar per natt. Och blir stressade när vi inte lyckas. Bli inte det. Ny forskning visar att det kan räcka med sex timmars sömn.

Ligger du och vrider och vänder på dig i sängen och oroar dig för att du inte får så mycket sömn som du borde? Kanske behöver du inte oroa dig särskilt mycket.

I en ny studie från University of California har forskare studerat hur sömnvanor ser ut hos traditionella stamfolk. De har tagit en närmare titt på San-folket i Namibia, Hadza i Tanzania och Tsimane i Bolivia, skriver MarieClaire.com.

Naturlig dygnsrytm

Det här är människor som lever med en naturlig dygnsrytm, helt utan tv, mobiler och läsplattor som distraherar eller gör att vi håller oss vakna när vi borde lägga oss. Följaktligen borde de här folken också ha naturliga och ostörda sömnmönster.

Forskarna har nu kartlagt deras sömnvanor med mätare under mer än 1000 dagar.

Inte teknologins fel

Det visade sig då att de flesta sover mindre än sju timmar per natt och att den genomsnittliga sömntiden bara var 6 timmar och 25 minuter. Efter solnedgången är man vaken omkring tre timmar, trots avsaknad av både HBO-serier och spännande Facebookuppdateringar.

– Det har ofta sagts att om vi inte hade modern teknologi som distraherade oss skulle vi sova åtta till nio timmar per natt. För första gången visar vi nu att det inte tycks stämma, säger huvudförfattaren till studien, Ghandi Yeith.

6 timmar räcker

Föreställningen att vår moderna livsstil gör att vi sover mindre än vi borde skulle alltså kunna vara en myt. Omkring sex timmars sömn per natt tycks kunna räcka, i alla fall om vi tittar på hur människor med gamla traditionella livsmönster, utanför det moderna tekniksamhället, lever.

Malin Kaldo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN