Malin, 41: Jag har haft pollenallergi hela livet

Foto: Johner/Magnus Liam Karlsson
Malin Karlsson, 41, har haft pollenallergi hela sitt liv.

avKarin Holmberg

HÄLSA

Den långa vintern har gjort att pollensäsongen kommit senare än vanligt.
Men nu när värmen är här kom också blomningen igång – och det med besked.
– Jag har lärt mig hur jobbigt det kan bli så därför började jag äta mina allergitabletter redan för ett par veckor sedan, säger Malin Karlsson, 41.

Vintern har knappt släppt klorna om Sverige men för många som lider av pollenallergi har de senaste dagarnas mildare väder blivit en ordentlig påminnelse om att pollensäsongen nu är här på riktigt.
Just nu är det måttliga och höga halter av både al och hassel i stora delar av södra Sverige.

Björkpollen som många har problem med brukar vanligtvis ha höga halter under senare delen av april och i maj men eftersom många björkallergiker även får känningar av hassel kan det redan nu innebära jobbiga dagar.

Har lärt sig under åren

Ungefär en femtedel av Sveriges tonåringar och vuxna är, enligt 1177.se, allergiska mot pollen. Malin Karlsson, 41, som bor på Mörkö utanför Södertälje, är en av dem. Malin har varit allergisk mot pollen i stort sett hela sitt liv och tillhör en av de som är drabbade av många olika sorters pollenallergi och är känslig mot det mesta.

– Jag är allergisk mot nästan allt både björk, gräs och lite annat, säger hon.

Med åren har hon lärt sig den hårda vägen hur viktigt det är att börja med medicinen i tid.

– Jag har upplevt många vårar där jag glömt bort att börja ta min medicin i tid och där jag upplevt mycket problem. Nu har jag lärt mig läxan så i år satte jag igång redan när vi hade snö på marken.

Har fått hjälp att hitta en bra tablett

Många som lider av pollenallergi upplever att de blir väldigt trötta av medicinen. Malin har också upplevt detta problemet men har de senaste åren har hon fått hjälp att hitta en tablett som passar henne bra.

– Jag upplevde ofta att jag blev trött men sen har jag fått hjälp av läkare att prova ut en tablett som passar mig bra så nu är det inte längre ett problem. Jag kan leva som vanligt under hela säsongen.

Behöver du använda mer än tabletter för att klara av säsongen?

– Oftast inte. Men om det är en riktigt kraftig björkpollensäsong så kan jag behöva lite ögondroppar och om jag vill träna mycket ute så brukar jag behöva lite luftrörsvidgande, säger hon.

Kan bli mycket björk

Att årets pollensäsong börjat sent innebär inte att den kommer vara lindrig. När det gäller björkpollen brukar man nämligen prata om att det blir en kraftigare blomning vartannat år. Förra året var en mildare säsong så därför kan man förvänta sig en lite jobbigare säsong i år.

Pollensäsongen är här - så överlever du 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Pollen

Allergi